Česká astronomická společnost

Jak se bude jmenovat? 2014.12.11 07:00

NameExoWorlds - pomozme s názvy exoplanet Foto: IAUMezinárodní astronomická unie (IAU) zodpovídá za oficiální, unikátní a světově používaná jména vesmírných objektů. Vzhledem k zájmu veřejnosti o exoplanety se IAU rozhodla pořádat celosvětovou soutěž k pojmenování vybraných exoplanet a jejich hvězd. Astronomické společnosti a další nezisková sdružení se zájmem o astronomii mohou zaslat svoje návrhy. Potom proběhne veřejné hlasování a vítězné návrhy budou posvěceny IAU a budou moci být používány vedle existujícího vědeckého označení.

Hlasování bude probíhat na stránkách NameExoWorlds.org.

Mezinárodní astronomická unie (IAU) nabízí veřejným organizacím zajímajícím se o astronomii (sem spadají planetária, amatérské astronomické kluby a společnosti a další zájmová uskupení) možnost se zaregistrovat na stránkách directory.iau.org (tam jsou uvedeny všechny podrobnosti) - z České republiky zatím není zaregistrován nikdo. Termín registrace je 31.12. 2014.

V lednu 2015 budou zaregistrované skupiny vyzvány k volbě 20-30 exosvětů, které budou pojmenovány, od února budou posílat své návrhy. Od dubna 2015 bude probíhat veřejné hlasování. Výsledky (shlédnuté pracovní skupinou pro veřejné pojmenování planet a planetárních systému IAU) budou vyhlášeny během XXIX valného shromáždění IAU v srpnu 2015 (proběhne v Honolulu, USA).

Registrace na stránkách IAU by do budoucna měla sloužit i jako platforma pro globální astronomickou komunitu.

Odkazy

  Ehlerová Soňa   Zobrazeno: 2401x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.