logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller

Sponzor ČAM

ProjectSoft Foto: ProjectSoft
ProjectSoft

Partneři ČAM

APO
Partneři dle svých možností podporují ČAM.

Červen 2006 - IC1318 (Pavel Gaugg)

CAM 06 Autor: Pavel Gaugg, 26 let
Objekt: IC1318
WWW: http://gaugg.astronomy.cz/
Optika: Canon EOS 300D upravený, objektiv EF 200mm f/2,8
Montáž: Sky Watcher EQ6 Synta,
Místo: Vamberk
Datum: 22.05.2006
Čas: začátek cca. 1h30min
Expozice: 6x5min. bez pointace při 800ISO a světelnosti f/3,5 CLS filtr.
4x5min. bez pointace při 800ISO a světelnosti f/3,5 UHC filtr.
Navádění bez pointace, pouze se zapnutou nahrávkou manuálně napointované PEC.
Zpracování: formát RAW, odečteny temné snímky, snímky složeny a zprůměrovány. Kombinace vyladěna ve photoshopu - nastaveno tmavé pozadí a zvýšen kontrast a jas, vyladěny křivky a úrovně. Ve snímku zredukován šum.

Hvězda Sadr (Gamma Cygni), jejíž jméno pochází z Arabského slova şadr (hruď, hrudník), vděčí za svoje pojmenování poloze v souhvězdí Labutě. Leží právě v "kříži"  Labutě, tam, kde má hruď.  Protože se Labuť nachází v oblasti mléčné dráhy, vyskytuje se v ní velké množství emisních mlhovin s velkým zastoupením ionizovaného vodíku, zářícího na vlnové délce čáry H-alfa, která je zodpovědná za červenou barvu mlhovin. Nejvýraznější část mlhovin v okolí Gammy je označována jako IC1318A, B a C. Na velmi tmavé obloze  je možno ji pozorovat vizuálně pomocí velkého triedru nebo dalekohledu s velkým zorným polem. Při pozorování za horších podmínek pomůže mlhovinový filtr, nejlépe UHC.

V celé své kráse se však mlhoviny ukáží až na snímku, pořízeném dostatečně dlouhou expozicí. Třeba takovém, jakým je červnový vítězný snímek ČAM.  Ten nebyl pořízen dalekohledem, ale fotografickým 200mm teleobjektivem. Na obloze nad námi existuje mnoho dalších fotogenických oblastí, které jdou nejlépe zachytit právě přístroji s podobně krátkou ohniskovou vzdáleností. Vyžaduje to jen trochu trpělivosti, tmavé oblohy a znalostí, kde se tyto oblasti nacházejí.  Přejeme autorovi vítězného snímku i všem ostatním fotografům co nejvíce takových vydařených fotografií.