logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Dovolená s dalekohledem 2005 2005.04.08 11:31
spolecne_foto_04.jpg
Na konci srpna (20. až 28. 8.) se uskuteční v atraktivní oblasti Českého lesa (Pivoň) již 16. ročník Dovolené s dalekohledem. Jedná se o příjemnou dovolenou celých rodin či jednotlivců plnou astronomie. Letošní ročník bude zaměřen na pozorování Měsíce, ale budete mít možnost se podívat i na hvězdnou oblohu nepřeberným množstvím profesionálních i amatérských dalekohledů, které účastníci každoročně sebou přivážejí.

letos nás v rekreačním středisku OAZA čeká již šestnáctý ročník Dovolené s dalekohledem. V roce 2002 jsme objevili tuto astronomickou oázu na západě Čech nedaleko Domažlic a můžeme si jen přát, aby se i v roce 2005 potvrdily mimořádně příznivé klimatické podmínky tohoto místa, které jsme využívali v předešlých letech. Osada Pivoň, nad níž se nachází rekreační středisko, leží jen pár kilometrů za Mnichovem. Nejedná se sice o metropoli Bavorska, ale ti, kteří v tomto okamžiku vzpomněli na svůj cestovní pas nejsou zcela mimo realitu. Akce se sice uskuteční u malé české vesničky Mnichov, ale Pivoň se nachází v oblasti Českého lesa a odtud je to do Spolkové republiky Německo co by kamenem dohodil. Není tedy nijak obtížné vyjet si v rámci Dovolené s dalekohledem na výlet i k našim západním sousedům. Krásná příroda Českého lesa však jistě uspokojí i ty z vás, kteří se pěšky, na kole či autem vydají poznávat tento překrásný a turistikou ještě ne příliš zasažený kout naší země.

Areál rekreačního střediska OAZA nám bude plně k dispozici v druhé polovině srpna, od soboty 20.8. do následující neděle 28. 8. 2005.

Kromě několika drobných pozitivních změn ve vybavení areálu se na připravované Dovolené s dalekohledem nebude příliš mnoho měnit. Stejně jako v předešlých letech je určena majitelům amatérské astronomické techniky a jejich rodinám či přátelům. Přihlásit se samozřejmě může i jednotlivec. Dalekohled, příp. jiné měřicí zařízení astronomického charakteru, je pro účastníka, resp. celou jeho rodinu, jednou z důležitých podmínek účasti na Dovolené s dalekohledem.

Smyslem více než týdenního setkání zájemců o astronomii a jejich rodin je, umožnit jim společný pobyt pod oblohou. Ten je samozřejmě spojen s výměnou zkušeností, a to nejen z konstruování amatérských dalekohledů, ale také z pozorování a fotografování oblohy atd. Možnost účasti rodinných příslušníků (dětí, manželky, manžela, vnoučat atd., případně i přátel) pak skýtá naději, že rodina v tomto případě "nedoplatí" na náročného koníčka, ale naopak bude mít možnost seznámit se s astronomií blíže, podívat se na oblohu dalekohledem a navíc strávit devět prázdninových dnů v krásném prostředí (je však striktně zakázáno, aby si partneři "postižených" poloviček vyměňovali ve volných chvílích zkušenosti, jak časově a finančně náročný koníček účinně omezovat).

Letošní zaměření Dovolené s dalekohledem, zdůrazněné i zvoleným podtitulem, je dáno skutečností, že vysoko na obloze bude po velkou část noci zářit couvající Měsíc (především na začátku DsD). Většina astronomů považuje tohoto nejbližšího souseda za úhlavního nepřítele. Organizátoři se Vás pokusí přesvědčit o tom, že jím ve skutečnosti není. I Měsíc totiž pozorným pozorovatelům nabízí nepřeberné množství zajímavostí, které jistě zaujmou i Vás. Pro každou rodinu bude připraven jakýsi "průvodce Měsícem", vycházející z aktivit, nazvaných "Lunar 100". Abychom maximálně využili naši přítomnost v oblasti, ve které je umělé světelné znečištění dosud v plenkách, počítáme v programu za bezoblačného počasí především s pozorováním. Každý si volí cíl a délku pozorování podle své chuti a možností. K dispozici budou efemeridy a základní informace o různých pozorovatelských programech. Na základě námětů, získaných při loňské závěrečné diskusi, bude každý jasný večer organizována asi hodinová akce "a teď se podíváme na ...". Teleskopy co největšího počtu účastníků se v témže okamžiku namíří na předem vybraný objekt, aby bylo možné porovnat, jak je tento objekt pozorovatelný různými dalekohledy. Bude to zajímavé srovnání, neboť na pozorovací louce jsou desítky dalekohledů všech velikostí a konstrukcí.

V převážné části dne pak ponecháváme volnost vlastnímu rodinnému programu. Nabídku přednášek (zaměřených v mnoha případech také k lunární tematice), besed a dalších akcí lze chápat jako alternativní podle počasí, jako výplň podvečerů apod. Pro zájemce budou připraveny nejen přednášky předních odborníků a promítání astronomických filmů, ale i tradiční aktivity jakými jsou např. celodenní výlet, táborák, obchodování na burze (prodej publikací, ale každý si také bude moci přivézt a prodat cokoliv spojeného s astronomií) a mnohé další. Pro děti připravujeme sportovní i legrační zápolení, soutěže na přemýšlení, promítání pohádek a chybět nebudou ani oblíbené poledníčky a večerníčky.

Tábor je zčásti situován do lesa a okolí skýtá nepřeberné množství stále ještě nových a neokoukaných vycházkových tras. Český les poskytuje mnoho příležitostí k pěším výletům do blízkého okolí, cyklistice i autoturistice. Vesnička Pivoň se pyšní bývalým augustiniánským klášterem, založeným již ve 13. století (do jehož prostor se opět pokusíme proniknout). Z téže doby je i kostel Zvěstování P. Marie, který je dokonce považován za nejstarší raně gotickou stavbu v Čechách. Jen několik kilometrů od tábora najdete zříceninu gotického hradu Starý Herštejn. Ve vzdálenějším okolí se nachází skvosty, jakými jsou Výhledy (vyhlídkové místo na úbočí Haltravy), typické chodské vesnice Trhanov (zámek Lamingenů), Klenčí pod Čerchovem, Postřekov či Újezd (rodiště Jana Sladkého Koziny). Zajímavá je i prohlídka chodské metropole Domažlic.

V případě zvláště teplého počasí jistě nezůstanou bez povšimnutí blízká koupaliště. Naleznete je přímo v obci Pivoň nebo v nedaleké Závisti. Pokud budete stát o vodní atrakce, můžete se vypravit do sousedního Německa, kde na Vás ve Waldmünchenu (necelých 20 km) čeká známý Aquapark.

Ubytování je zajištěno v dřevěných chatkách se čtyřmi lůžky (2 palandy), příp. ve vícelůžkových pokojích. Dále je k dispozici jídelna, WC, umývárna a sprchy s teplou vodou. Stravování je společné. Specialitou je snídaně, podávaná po velkou část dopoledne, a za jasného počasí druhá (půlnoční) večeře pro pozorovatele.

Tábor je celý oplocený, s možností uzamčení vstupní brány. Dalekohledy budou umístěny na prostorné travnaté ploše. Do tábora je přístup autem, je zde i možnost parkování. Spojení hromadnou dopravou: trať ČD Plzeň - Domažlice s přestupem na místní trať ve Staňkově, výstupní stanice Poběžovice. Autobusové spojení je možné přes Domažlice do obce Mnichov (cca 3 km od Pivoně). Od vybraných spojů budeme z Poběžovic (případně Mnichova) organizovat dopravu do tábora naším autem.

Cena za 9 pobytových dní (20. - 28. 8. 2005) je 2500 Kč, tedy stejná jako v předešlém roce. Tato částka zahrnuje ubytování včetně lůžkovin s povlečením (v chatkách jsou spací pytle), celodenní stravu, provozní náklady (zásobování, přednášky, ...), pojištění účastníků (v případě, že se rozhodnete na přihlášce uvést své rodné číslo - bez tohoto údaje organizátoři nemohou pojištění zajistit) a přítomnost zdravotnice v táboře. Cena je jednotná.

Přihlášky přijímáme písemně na adresách obou pořadatelů, tedy: K. Halíř, Hvězdárna, Voldušská 721, 337 11 Rokycany, nebo J. Majorová, Hvězdárna a planetárium hl.m. Prahy, Petřín 205, 118 46 Praha.

Formulář přihlášky naleznete i na stránkách Hvězdárny v Rokycanech a Štefánkovy hvězdárny v Praze (včetně elektronické přihlášky)

Vyplněnou přihlášku můžete poslat elektronicky na e-mailové adresy, uvedené v záhlaví tohoto dopisu. Přihlášku zašlete co nejdříve. U nezletilých účastníků požadujeme doprovod dospělé osoby. Mimořádně a po dohodě lze takového účastníka přijmout i s písemným souhlasem jeho zákonných zástupců. Protože kapacita tábora je 80 lidí, není vyloučeno, že některé zájemce budeme muset odmítnout.

Každý přijatý účastník (resp. jeho rodina) obdrží krátce po termínu uzávěrky potvrzení přihlášky spolu s podrobnějšími pokyny a také informace o možných způsobech zaplacení zálohy (včetně platby na účet). Veškeré dotazy lze písemně, telefonicky nebo prostřednictvím e-mailové pošty vyřídit na shora uvedených adresách. Na internetové stránce Hvězdárny v Rokycanech najdete mapku a fotografie, pořízené v Pivoni během předešlých ročníků Dovolené s dalekohledem. Fotografie z posledních dvou ročníků Dovolené s dalekohledem jsou také na stránkách Štefánikovy hvězdárny v Praze.

Doufáme, že za pomoci Vaší dobré nálady, nadšení pro astronomii a dobrého počasí (které bohužel nejsme schopni garantovat a nelze je reklamovat) se Dovolená s dalekohledem 2005 vydaří a srdečně Vás na ni zveme.

  Halíř Karel   Zobrazeno: 4996x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce