logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Dvojhvězda blíž vesmíru 2006.01.03 10:54
P9036162-2.jpg
Unikátní sochařské dílo věnované památce slavného Lirtomyšlského rodáka, astronoma Zdeňka Kopala, bylo při příležitosti jeho nedožitých devadesátých narozenin slavnostně odhaleno 3. dubna loňského roku. Při zateplování fasády přilehlého objektu byl v létě památník poškozen a byl dočasně odstraněn, nyní je v rozšířené podobě nazpět.

Plastika jejímž autorem je Federiko Diaz a Marián Karel zdobila do konce léta Havlíčkovu ulici. Přesněji řečeno místo, kde stával rodný dům tohoto světově významného astronoma, průkopníka teorie těsných dvojhvězd a autora map Měsíce. Koncem letošního léta došlo při zateplování fasády přilehlého objektu k proražení menší z dvojhvězdy. Nutnost opravy vyvolala diskuzi o rozšíření tohoto díla. Na konci této diskuse je krásný vánoční dárek litomyšlanům, ale i návštěvníkům našeho města v podobě "dvojhvězdy blíž vesmíru". Obnovená plastika dvojhvězdy se vznáší - je umístěna na subtilní karbonové tyči ve výšce 3,5 metrů nad zemí. "Toto umístění posiluje ideu pozorování hvězdné oblohy ze země", vysvětluje Federiko Diaz a dodává: "navíc díky technologickému konceptu užití karbonových vláken je možné vnímat plastiku proti obloze."

Realizace byla hrazena z velké části z peněz sponzorů a v jednání je také náhrada škody od pojišťovny. Tímto bychom rádi poděkovali oficiálním partnerům akce: firmě Mach - líhně kuřat Litomyšl a České spořitelně, a. s. za finanční příspěvky na rozšíření tohoto neobvyklého sochařského díla.

Na jaře zbývá instalovat vhodné nasvícení plastiky a do země bude také vrácen displej s pohyblivým textem vyznačující půdorys rodného domu. Plocha by měla být navíc doplněna vhodným mobiliářem od architekta Josefa Pleskota.

Původní podoba památníku Současná podoba
kopal_4.jpg P9036162-2.jpg
kopal_2.jpg P9036164.jpg
Kopal_plastika.jpg  

Článek je založen na tiskové zprávě Města Litomyšl.

  redakce   Zobrazeno: 6863x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce