logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Přehlídka nejbližších zatmění nad územím České Republiky 2007.09.04 14:28
Kresba úplného zatmění Slunce 29. března 2006 v Turecku Zatmění Slunce i Měsíce, ať už jsou úplná či nikoliv, patří mezi nejkrásnější a nejvzácnější úkazy na obloze. O to vzácnější je možnost spatřit takový úkaz nad územím České republiky. Proto se redakční systém Expresních astronomických informací rozhodl vytvořit přehled nejbližších zatmění nad územím České republiky od roku 2008 do roku 2030.

V jednom kalendářním roce může nastat maximálně 5 a minimálně 2 zatmění Slunce. Zatmění Měsíce bývají méně častá (maximálně 3 do roka), ale díky jejich viditelnosti na celé noční polokouli Země může člověk za život spatřit více zatmění měsíčních než slunečních. Kdy budeme moci spatřit nějaké nejbližší zatmění Slunce nebo Měsíce nad územím České republiky?

Existuje mnoho internetových stránek se zaměřením na nejbližší zatmění Slunce a Měsíce, ale většinou jde o přehled všech zatmění na celé Zemi a většina z nich je v anglickém jazyce. Redakce EAI se tedy rozhodla vytvořit soupis zatmění, která jsou buďto viditelná nad územím České republiky, nebo jsou ekonomicky výhodná pro případné expedice, či jsou něčím výjimečná. Tento soupis vyšel v kratší verzi v letošním tištěném čísle EAI a ukázalo se, že by nebylo od věci jej převést do formy webových stránek.

Naskýtá se tak možnost jednak pro pozorovatele, neboť přehled je vytvořen až do roku 2030 a samozřejmě se bude aktualizovat, ale i pro vedoucí expedic za zatměními Slunce (či Měsíce), kteří by chtěli dát o své expedici vědět veřejnosti (a nabídnout jim účast). Předpokládá se, že tyto stránky by tak mohly být centrálním informačním zdrojem pro astronomy i širší veřejnost, pokud jde o téma zatmění Slunce a Měsíce nad územím ČR.

Stránky jsou pod správou Expresních astronomických informací a naleznete je na adrese http://astro.sci.muni.cz/zatmeni.

  Horálek Petr   Zobrazeno: 7254x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce