logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Právě vyšla kniha Stručná historie času 2007.12.21 18:36
Obal knihy Stručná historie času. Kniha se stala světovým bestsellerem a byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků. Jeden z nejvýznamnějších vědců současnosti, britský matematik a astrofyzik Stephen Hawking, v ní odpovídá na otázky jako: Jaká je povaha prostoru a času? Kde se vzal vesmír a kam směřuje? Co se stane astronautovi v černé díře?
Do češtiny přeložil Doc. RNDr. Vladimír Karas, DrSc. z Astronomického ústavu AV ČR. Knihu vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.
Další informace o publikaci na http://www.nva.cz.

Pražské nakladatelství Argo a Dokořán společně vydávají v edici Aliter překlad slavné "The Brief History of Time" - vědecko-populární knížky od neméně proslulého britského teoretického fyzika Stephena Hawkinga. První vydání vyšlo před více než dvěma desetiletími. Kniha se okamžitě stala bestselerem svého žánru a už v r. 1987 vydala tehdejší Mladá Fronta český překlad pod názvem "Stručná historie času". Hawking je autorem zásadní objevů na poli astrofyziky černých děr a kosmologie. Ve svém oboru je uznávanou autoritou, jež ráda provokuje nekonformními názory a občas i jejich změnou.

Ve své první knížce pro laiky rozebírá Hawking své názory na vesmír a hovoří o zásadní roli gravitace v jeho vývoji. Přes kosmologii se rychle dostává k otázkám víry a náboženství. I zde má vyhraněné názory a svými pregnantními formulacemi snadno a rád kolegy-fyziky konsternuje a provokuje. Nebylo proto velkým překvapení, že se kniha setkala s rozporuplnými přijetím - od nadšených ovací až po značně rezervované mlčení. Tak či onak, počtem jazyků, do nichž byla přeložena a množstvím prodaných výtisků patrně předčila všechny populární knížky podobného zaměření.

Postupně byla Hawkingova knížka přetavena do několika variant, jejichž překlady mohou naši čtenáři nalézt na pultech knihkupectví. Jedná se například o výpravnou "Stručná historie času v obrazech" (2002) nebo naopak zkrácenou "Stručnější historie času" (2006). Podle knižní předlohy vznikly televizní pořady ("Vesmír Stephena Hawkinga", 1998) a prodávají se i celé seriály na DVD. Zároveň knihkupci zaznamenali během uplynulého desetiletí neobyčejný boom vědecko-populárních knížek, filmů a televizních pořadů o vesmíru. Stručná historie tento veskrze záslužný byznys do značné míry nastartovala.

"Jakkoli jsou nové varianty Stručné historie důvtipně podané, výpravné a barevné, myslím si, že její klasickou podobu (hladký text s pouze černobýlími pérovkami)nemohou překonat. Mimo jiné z toho důvodu, že v pozdějších vydáních bral Hawking ohled na nejrůznější komentáře, připomínky a výtky svých kolegů ohledně některých příliš zjednodušujících a kategorických tvrzení, jimiž je původní vydání prošpikováno," říká Vladimír Karas z Astronomického ústavu Akademie věd, který všechna česká vydání Stručné historie přeložil. Pozdější verze obsahují umírněnější formulace, které jsou přesnější, avšak neilustrují tak dobře Hawkingův přístup a povahu.

V Argu si uvědomili, že první vydání "Stručné historie času" bylo již dávno vyprodáno a vzhledem k tomu, že od něj uplynula příliš dlouhá doba, jednoduchý dostisk nebyl možný. Čtenáři však nyní mají možnost zakoupit si nový překlad, který v tomto předvánočním období právě putuje na pulty knihkupectví. K dokreslení celkové atmosféry vzniku knížky, souvislostí a lidských aspektů Hawkingova výzkumu a jeho neobyčejného životního osudu je však přeci jen třeba zabrousit i do angličtiny. Poutavá a pozoruhodná "Music to Move the Stars" od Jane Hawkingové zatím přeložena nebyla.
  redakce   Zobrazeno: 10051x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce