logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Vyšla Baronesa speciál 2008.05.27 11:54

Baronesa speciál na léto 2008 Pravidelný čtvrtletník Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích má nové, speciální číslo. Dozvíte se v něm o nejbližších astronomických úkazech, akcích hvězdárny a otevíracích dobách pro veřejnost. Tento speciál je navíc obohacen o 4 články, mezi nimž se například dozvíte, proč má hvězdárna mnoho společného s letectvím a prvním letem Jana Kašpara. Speciál byl vydán při příležitosti srpnových zatmění a Aviatické pouti v Pardubicích.

Baronesa byla vydávána od roku 1996 do roku 1999 jako občasník pardubické hvězdárny k mimořádným úkazům na obloze či mimořádným akcím hvězdárny. Od roku 2003 začal vycházet bezejmenný pravidelný čtvrtletník hvězdárny a ten byl na podzim roku 2005 nazván opět Baronesou. Od roku 2003 tedy vychází tento čtvrtletník na každé další roční období a informuje veřejnost o úkazech v nejbližších třech měsících, akcích hvězdárny, otevíracích dobách a přednáškách pro veřejnost. Nechybí v ní občasný astronomicko-populární článek.

Během 5 let Baronesa několikrát změnila tvář, především pak díky Lence Kopřivové z Astronomické společnosti Pardubice, která se postarala alespoň částečně o její typografickou stránku. Současnou redakční radu tvoří Petr Horálek, Petr Komárak, Lenka Kopřivová a Adéla Šrutová.

Baronesa je neprodejná, dává se lidem zdarma během jejich návštěvy na hvězdárně, při účasti hvězdárny (či ASP) na nějaké propagační akci nebo před přednáškami pořádanými ASP v DDM Delta, kde hvězdárna sídlí. Letošní letní Baronesa byla vydána k příležitosti především těchto akcí:

  • Přednáška Jaroslava Vlka o „Krotitelích raket“ v pátek 30. května od 19 hodin ve Velkém sále DDM Delta
  • Aviatická pouť 31. 5. – 1. 6. 2008 v Pardubicích (Hvězdárna b. A. Krause a členové ASP se zde budou prezentovat a zajišťovat zajímavý program)
  • Indiánské prázdniny v pražském Motolu 10. – 11. 6. od 15 do 17 hodin (Hvězdárna b. A. Krause a členové ASP zde již třetím rokem budou ukazovat nemocným dětem Slunce, povídat si s nimi o hvězdách a připravovat různě soutěže; Indiánské prázdniny pořádá Klub interaktivního domu Pardubice)
  • Pozorování částečného zatmění Slunce 1. srpna 2008 (Astronomická společnost Pardubice bude zajišťovat pozorování úkazu pro veřejnost na hvězdárně, v případě zatažené oblohy se bude promítat webcast projektu Exploratorium ve Velkém sále DDM Delta)

Barevnou Baronesu si můžete stáhnout ZDE (pdf; 879 kB), archiv Barones naleznete na stránkách pardubické hvězdárny. Více o hvězdárně naleznete i na jejím letáku (pdf; 70 kB).

  Horálek Petr   Zobrazeno: 5888x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce