logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Česká republika vstupuje do Evropské kosmické agentury 2008.06.25 17:27

Logo Evropské kosmické agentury ESA. Píše se 15. červen 2007 a Česká republika zahajuje vstupní rozhovory s Evropskou kosmickou agenturou. Téměř přesně rok poté, 25. června 2008, oznámilo Ministerstvo školství České republiky, že Rada Evropské kosmické agentury (ESA) schválila naše členství. Nyní už zbývá pouze podepsat přístupovou smlouvu, kterou musí následně schválit náš parlament. Pokud půjde vše dobře, mohla by se Česká republika 1. ledna 2009 stát plnohodnotným členem ESA, organizace, která provozuje řadu kosmických sond, podílí se na stavbě Mezinárodní kosmické stanice (ISS) nebo buduje Evropský navigační systém Galileo.

Tisková zpráva Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy:

Praha, 25. června 2008 – Generální ředitel Evropské kosmické agentury (ESA) Jean-Jacques Dordain oficiálně informoval Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) o jednomyslném souhlasu Rady ESA se vstupem České republiky do této prestižní mezinárodní organizace.

Po podpisu přístupové dohody mezi vládou ČR a vedením ESA a následném schválení Parlamentem ČR se Česká republika stane plnoprávným členem Evropské kosmické agentury. „Je to završení několikaleté práce a já jsem rád, že mohu být u té poslední fáze naší cesty do ESA. Pro českou vědu bude mít plné členství v této organizaci obrovský význam,“ konstatoval ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška.

Evropská kosmická agentura je mezivládní výzkumná a vývojová organizace v oblasti výzkumu kosmu a kosmonautických technologií. Byla založena v roce 1975 a v současné době má 17 členských zemí. Po celou dobu své existence je uznávaným a rovnocenným partnerem jiných významných kosmických agentur, jako je americká NASA, Ruská kosmická agentura či japonská NASDA.

Mezi hlavní úspěchy ESA patří vývoj evropských nosných raket Ariane a Vega, instalace modulu Columbus na mezinárodní stanici ISS a úspěšná funkce nákladní kosmické lodě ATV. Unikátní je výzkum planety Venuše sondou Venus Express, za pozornost stojí i detailní stereosnímkování povrchu Marsu sondou Mars Express, která zajišťuje i spojení s americkou sondou Phoenix na povrchu Marsu, nebo přistání sondy Huygens na povrchu Saturnova měsíce Titan. ESA zajišťuje také celou řadu technologických výzkumných družic, jejichž výsledky nalézají uplatnění v hlavních evropských programech Galileo a Globální monitoring životního prostředí a bezpečnosti (GMES).

Česká republika navázala prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy oficiální kontakty s ESA v roce 1996, kdy byla uzavřena rámcová dohoda o spolupráci. Od té doby se MŠMT podařilo vzájemné vztahy neustále rozšiřovat.

V současné době završuje Česká republika čtyřleté působení v programu ESA pro evropské spolupracující státy (PECS). Jeho smyslem je příprava národních kapacit na úspěšné plné členství v ESA. V tomto programu bylo dosud řešeno 27 projektů z různých oborů v celkovém objemu 8,5 mil. Euro.

Výsledky dosažené Českou republikou v programu PECS ocenila ESA i při auditu připravenosti národní infrastruktury a staly se tak základem k vyslovení souhlasu všech nynějších členských zemí s přijetím České republiky za nového člena. Touto zkouškou zatím ze všech zemí bývalého socialistického bloku prošla jen Česká republika.

MŠMT se podařilo ve spolupráci s Českou kosmickou kanceláří konsolidovat české kapacity v oblasti kosmického výzkumu a průmyslu, navázat efektivní pracovní vztahy s Evropskou kosmickou agenturou a tak vytvořit podmínky pro úspěšné zapojení českých výzkumných a vývojových pracovišť do mezinárodní spolupráce.

Programy ESA představují pro české vědecké, výzkumné a průmyslové organizace široké možnosti zapojení do mezinárodní spolupráce v oblasti výzkumu kosmického prostoru, výzkumu Země, družicové telekomunikace a navigace a kosmonautických technologií. Spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou zvyšuje konkurenceschopnost českých ústavů a průmyslových firem a zlepšuje jejich mezinárodní uplatnění. Plné členství poskytne ČR významné ekonomické a kulturní přínosy založené na výrobě zařízení pro kosmonautiku a její využívání ve sféře služeb a vzdělávání.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT


Doporučené odkazy:

  redakce   Zobrazeno: 5675x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce