logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
V sobotu budou v Úpici odhaleny plakety astrofotografů roku 2008.08.05 08:30

Česká astrofotografie měsíce Tisková zpráva České astronomické společnosti z 3. srpna 2008

9. srpna letošního roku dojde k ojedinělé astrofotografické události. V malé kopuli Hvězdárny v Úpici, která ukrývá historický dalekohled dr. Bečváře a která nese i jeho jméno, budou slavnostně odhaleny plakety prvních dvou „astrofotografů roku“. Ti vzešli z mnoha účastníků zatím dvouleté soutěže “Česká astrofotografie měsíce“, kterou vyhlašuje Česká astronomická společnost za podpory Hvězdárny v Úpici.

V letošním roce uplynulo 60 let od dokončení velkolepého Atlasu Coeli a 50 let od dokončení Atlasu Eclipticalis dr. Bečvářem a jeho spolupracovníky. Je tedy téměř symbolické, že se plakety dosavadních i budoucích „astrofotografů roku“ objeví právě v blízkosti dalekohledu patřícího kdysi tomuto nestorovi české astrofotografie i neúnavnému a obětavému pomocníkovi tehdy začínajících astrofotografů. Toto spojení je o to více platné, že i ti dnešní „astrofotografové roku“, Prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, DrSc. za rok 2006 a Ing. Martin Myslivec za rok 2007 patří k těm, kteří ochotně vyslyší i slabě znějící zoufalé volání začínajícího astrofotografa a pomohou mu nalézt cestu k jeho vlastním krásným fotografiím nebes.

Odhalení plaket se bude konat spolu s další významnou astronomickou akcí probíhající na úpické hvězdárně. Zde bude totiž právě končit jubilejní padesátá letní astronomická expedice mládeže. Ta letošní bude tedy navíc obohacena o bývalé účastníky expedic, kteří 9. srpna přijedou na „setkání expedičníků“ do astronomického působiště svého mládí a při večerním táboráku zavzpomínají na své astronomické začátky. Česká astronomická společnost se na letní astronomické expedici podílí.

Celá akce (9.8.2008, sobota) bude mít následující program:

  • V 11 hodin přednese v kulturním sále města Úpice přednášku „Amatéři v astronomii“ Dr. Jiří Grygar.
  • V 15 hodin v témže sále bude přednášet o astrofotografii Ing. Martin Myslivec, Astrofotograf roku 2007.
  • V 18 hodin budou u malé „Bečvářovy“ kopule za přítomnosti předsedkyně ČAS Dr. Evy Markové a dalších významných hostů slavnostně odhaleny plakety „astrofotografů roku“.
  • Ve 20 hodin bude zapálen táborák.

O soutěži ČAM se můžete dočíst více na stránkách České astronomické společnosti, pod odkazem http://www.astro.cz/cam. Veřejnou galerii fotografií účastníků soutěže naleznete na http://cam.kopule.cz. A o Hvězdárně v Úpici naleznete více na stránkách www.obsupice.cz.

Tisková zpráva ke stažení ve formátu doc.

  Bělík Marcel   Zobrazeno: 4906x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce