logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
STS-126: Průběžné zpravodajství 2008.11.18 20:09

Znak STS-126 Už po 27. navštívil raketoplán Mezinárodní kosmickou stanici ISS. Endeavour je k ní připojený právě v těchto dnech a plní zde důležitou zásobovací misi. Je to jeho 22. mise a celkově 124. let raketoplánu do vesmíru. Co se týče letošního roku, je to 4. mise raketoplánu a 2. let Endeavouru.

Ty, kteří v noci na sobotu sledovali na NASA TV nádherné záběry nočního startu, bych rád upozornil, že ve stejnou dobu tento přímý přenos sledovala i posádka ISS (viz video).Start proběhl bez problémů,Endeavour byl naveden na oběžnou dráhu, z níž zahájil stíhání ISS. Pozdější analýza záběrů pozemních kamer ovšem ukázala odpadávání blíže neidentifikovatelných částic z oblasti krytu jednoho z motorů OMS (Orbital Maneuvring System) 28 sekund po startu (viz obrázek). Inspekce tepelné ochrany, provedená druhý den letu (v sobotu večer našeho času) pomocí robotické paže raketoplánu a nástavce OBSS ale neukázala žádné poškození. Počkáme si ještě na analýzu fotografií, pořízených posádkou ISS při příletu Endeavouru. Také trochu zlobila jedna z parabolických všesměrových antén, selhalo její automatické natáčení a muselo být nahrazeno příkazy ze Země.

Ke stanici Endeavour dorazil v neděli večer, ve 22:08 SEČ velitel Chris Ferguson provedl s raketoplánem otočku, čímž umožnil posádce ISS nasnímat tepelný štít a ve 23:01 došlo ke spojení obou těles. Asi o 2 hodiny později byly otevřeny poklopy a posádky se uvítaly.

V pondělí okolo 18. hodiny byl z nákladového prostoru Endeavouru vyzvednut staniční robotickou paží nákladní modul Leonardo s více než 6000 kg vybavení a v 18:50 připojen ke stanici. Postupně se také schyluje k první kosmické vycházce. Absolvují ji Piperová a Bowen. Noc před ní strávili ve speciálním modulu ve sníženém tlaku, pro odstranění dusíku z krve. Vycházka by měla začít v úterý v 19:45 SEČ. Trvat má 6 a půl hodiny a "spacewalkeři" při ní přemístí dusíkovou nádrž do nákladového prostoru raketoplánu a začnou čištění a mazání kloubů, otáčejících solární panely za Sluncem.

Podle NASA mise zatím probíhá extrémně dobře, doufejme tedy, že to tak zůstane i nadále.

Zdroje:

  Straka Vít   Zobrazeno: 6473x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce