logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Web o zatměních nad územím ČR v mírně novějším hávu 2009.09.28 07:20

Simulační snímek částečného zatmění Měsíce 31. prosince 2009. Před dvěma lety jsme vás informovali, že pod správou Expresních astronomických informací vznikl internetový portál o nejbližších zatměních Slunce a Měsíce (nejen) nad územím České republiky. Pro více než očekávaný zájem o něj jsme se rozhodli věnovat mu ještě více péče a přinést vám tak žádané informace o těchto úchvatných nebeských úkazech, tedy především o těch viditelných přímo nad naším územím.

Než uvedeme novinky na webu, rádi bychom vám jej ještě jednou detailněji představili. Jakmile do internetového vyhledávače napíšete kýženou webovou adresu astro.sci.muni.cz/zatmeni, objeví se vám výpis nejaktuálnějších blížích se zatmění, zpravidla na celý rok či ještě déle. Ke každému zatmění jsou vypsány nejdůležitější informace - tedy v jaký čas a v jakém rozsahu je dané zatmění od nás vidět. Více informací pak přinesou zdrojové stránky pod správou Freda Espenaka (NASA), na něž je uveden ke každému zatmění odkaz. Nově se však opíráme o též anglický internetový portál - eclipse online [2], na němž krom velmi přehledných mapek naleznete i patřičné animace slunečních zatmění. Tento portál nabízí přehled všech slunečních a měsíčních zatmění na celém světě do roku 2100. Vysvětlivky k jednotlivým mapkám naleznete na našem webu na úvodní stránce. V menu pak následuje nejdůležitější část - zatmění Měsíce a Slunce, a to v rozdělení po dekádách následujících let tohoto století.

Při kliknutí na daný druh zatmění se vám objeví krátký úvod ke vzniku úkazu a zároveň se rozbalí menu nabízející zmiňovaný přehled zatmění na následující tři dekády let dopředu tak, jak je budeme moci pozorovat od nás.

Krom těchto nejžádanějších informací je tu pak samostatná "kapitola", kterou bychom i do budoucna rádi spravovali na základě vašich reakcí. Jde o pasáž "Plánované expedice". Na této stránce najdete přehled nejbližších plánovaných expedic v České (či Slovenské) republice za pozorováním především slunečních zatmění. To je stránka jak pro ty, kteří hledají možnost se za nejbližším úkazem vydat, ale rovněž pro ty, kteří pořádají nějaký zájezd a rádi by o něm dali na vědomí. Za poslední dva roky se tato funkce našeho webu velmi osvědčila.

Následují kontakty a nepostradatelné odkazy. Mezi odkazy najdete mimo dalších českých a zahraničních portálů o zatměních také linky na předpověď počasí včetně animací oblačnosti nad územím ČR pomocí družice Eumesat, které leží na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Co tedy web přináší nového? Kromě jen mírně upravené vizáže je jeho aktuálnost ovlivněna blížícím se příchodem další dekády let tohoto století. Web jsme naplnili informacemi o zatměních od roku 2031 až 2040. Dále pak pro zájemce uvádíme nejen v aktuálním přehledu, ale i ve výpisu budoucích zatmění ty úkazy, které sice z našeho území pozorovatelné nebudou, ale jsou finančně či z hlediska terénu a předpovědi počasí poměrně dostupné. U každého zatmění Slunce, které je od nás viditelné a na Zemi prochází jeho pás totality či annularity, najdete nově i odkaz na interaktivní google mapy s vyznačeným průběhem zatmění po světě (autorem je opět Fred Espenak, NASA). A neposledně jsme aktualizovali i archiv pozorování zatmění minulých (především však pozorování členů a přátel redakce webu).

Další inovace se plánují i v průběhu následujících let. Rádi bychom, aby se i nadále web stával primárním zdrojem informací pro všechny zájemce o tyto úžasné úkazy, jimiž sluneční a měsíční zatmění jsou. A to nejenom proto, že je web svým zaměřením jediný svého druhu na českém internetu. Děkujeme všem čtenářům za podporu a jsme rádi, že jsme vás svou prací potěšili. Budeme se o to snažit i nadále.

Odkazy:
[1] Web o nejbližších zatměních nad územím ČR - http://astro.sci.muni.cz/zatmeni
[2] Eclipse online - http://www.eclipse.org.uk/eclbin/query_eo.cgi
[3] Stránky o zatměních pod správou Freda Espenaka (NASA)
[4] Miloslav Druckmüller - webové stránky s jedinečnými fotografiemi nejen slunečních zatmění
[5] Nejbližší zatmění nad územím ČR - článek o založení webu před 2 lety

  Horálek Petr   Zobrazeno: 5640x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce