logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Meteorický roj Geminidy má letos mimořádné podmínky k pozorování 2009.12.11 11:49

Maximum Geminid v roce 2004. Foto: Fred Bruenjes. Každoroční meteorický roj Geminidy má letos maximum v noci ze 13. na 14. prosince. Podmínky k jeho pozorování jsou poměrně mimořádné. Vrcholu své aktivity dosáhne v pondělí 14. prosince v časných ranních hodinách, kdy je radiant roje (místo na obloze, odkud meteory zdánlivě vylétají) velmi vysoko. Celé podívané nebude překážet měsíční svit, neboť Měsíc je v té době ve fázi dva dny před novem. A podle předpovědí má frekvence přesáhnout 120 meteorů za hodinu.

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 135 z 11. 12. 2009.

Poloha radiantu meteorického roje Geminidy. Zdroj: Spaceweather.com. Název roje Geminidy pochází od souhvězdí, z něhož meteory po celou dobu aktivity roje zdánlivě vylétají. V případě Geminid je toto místo východně od dvou nejjasnějších hvězd Castor a Pollux v souhvězdí Blíženců (Gemini). Na prosincové obloze Blíženci vycházejí už za soumraku a toto souhvězdí je tedy pozorovatelné celou noc. Nejvýše nad obzorem pak bývá v polovině prosince kolem 3. hodiny ranní. Tehdy zmíněný radiant v našich zeměpisných šířkách dosáhne výšky kolem 70° nad obzorem. Toto číslo je velice důležité pro předpověď odhadované frekvence roje. Podle jednoduchého vztahu vyplývá, že při znalosti tzv. zenitové frekvence roje (tedy frekvence meteorů při poloze radiantu přímo v nadhlavníku) má nastat v České republice maximum s četností kolem 120 meteorů v hodině. Do rozbřesku, kdy bude maximum vrcholit, budou Blíženci pomalu klesat, nicméně ne natolik, abychom roj dále nemohli pozorovat.

Mateřským tělesem roje není typická kometa, ale bývalá planetka 3200 Phaeton. Vstupní rychlost meteoroidů (částic z mateřského tělesa) do atmosféry Země je kolem 35 km/s. Jde tedy o poměrně pomalé meteory (největší možná rychlost je 72 km/s, čehož dosahují meteoroidy listopadových Leonid). První zprávy o roji pocházejí z roku 1862. Tehdy byl ovšem roj velmi slabý, frekvence nepřesáhly 30 meteorů v hodině. Teprve ve 40. a 50 letech minulého století se počet meteorů v hodině vyhoupl na dvojnásobek a do současných hodnot stoupal až do roku 1990. Podle některých modelů je tento nestálý roj právě v maximu a jeho frekvence se rok od roku budou snižovat. Do konce 21. století by pak měl roj skoro zmizet.

Letošní Geminidy navíc budou mít hned několik výsad. Předně nebude rušit Měsíc jako minulý rok. Ten vychází 14. prosince až za rozbřesku jako úzký srpek ve fázi 2 dny před novem v nízko položeném souhvězdí Vah. Maximum nastane v ranních hodinách, tedy při velmi vysoké poloze radiantu. Tehdy by měly převažovat jasnější meteory. Maximum ale nebývá nijak výrazně ostré, takže se vyplatí pozorovat celou noc (z neděle na pondělí). Celou scenérii na obloze ještě v druhé polovině noci doplní planety Mars v souhvězdí Lva a Saturn v Panně. Ze souhvězdí pak nápadný Orion, Býk a v něm otevřené hvězdokupy Hyády a Plejády.

Geminidy mají pouze jednu nectnost, která spočívá v datu jejich konání. Běžně totiž v této době mrzne (především na horách, odkud je ovšem pozorování meteorů mnohem krásnější). Navíc hrozí inverzní počasí, které zatáhne oblohu až do 800 metrů nad mořem. Proto často bývá nutné se za pozorováním vydat do výše položených míst. Doporučujeme teplý čaj v termosce, teplý spacák, karimatku a mnoho oblečení, především teplé ponožky (několik vrstev). Pokud vám však počasí vyjde, budete se držet patřičných rad pro vzdorování zimnímu počasí a vydáte se daleko za městské osvětlení, kde je obloha skutečně tmavá, budete odměněni díky délce prosincových nocí až 1000 meteory!

Zdroje:
[1] www.imo.net
[2] Hvězdářská ročenka 2009, P. Příhoda a kol., HaP Praha, obor Meteory (autor: Vladimír Znojil)

Ke stažení
[1] Tiskové prohlášení v PDF (204 kB)
[2] Tiskové prohlášení v DOC (274 kB)

  Horálek Petr   Zobrazeno: 7985x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce