logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Záznam online přenosu startu raketoplánu Atlantis STS-132 2010.05.14 19:24

titul.jpg V pátek 14. května se raketoplán Atlantis vydal se šestičlennou posádkou a novým ruským modulem ke kosmické stanici ISS na svoji vůbec poslední misi. Jeho vzlet z Kennedyho kosmického střediska na Floridě se uskutečnil ve 20:20 SELČ. Přenos zde začal v 19:30.

20:37 Raketoplán Atlantis je opět ve vesmíru a náš přenos tímto končí. Rozhodně si ale nenechte ujít zpravodajství z jeho mise, které poběží na astro.cz v následujících dnech. Přistání raketoplánu se uskuteční 26. května.

20:32 Astronauty nyní čeká fotografování externí nádrže kvůli případné odpadnuté izolaci. Zatím šlo všechno velmi dobře.

20:29 Atlantis vypnul hlavní motory a odpojil se od externí nádrže. Nyní letí pouze setrvačností. O jeho navedení na plnohodnotnou oběžnou dráhu se postará zážeh motorů OMS za asi půl hodiny. Externí nádrž shoří v atmosféře nad Indickým oceánem.

20:28 Raketoplán by nyní mohl dosáhnout oběžné dráhy i s jen jedním motorem. Všechny tři ale fungují, jak mají. Všechny systémy fungují dobře.

20:26 et2.jpg Atlantis rotuje o 180 stupňů kvůli lepší komunikaci skrz síť satelitů. Záběry TV NASA jsou z kamery na externí nádrži.

20:24 Rychlost raketoplánu je příliš vysoká na to, aby se v případě potřeby mohl vrátit na Floridu, nouzové přistání by se uskutečnilo v západní Evropě. Všechny systémy letounu jsou ale v pořádku.

20:22 Raketoplán odhodil své dva pomocné motory SRB. Dále jej budou pohánět tři hlavní motory, zásobené palivem z externí nádrže. Vše v pořádku

20:20 whole.jpg Zážeh hlavních motorů, bočních raket a start! Atlantis je na své poslední cestě.

20:19 Řízení raketoplánu přebírají jeho palubní počítače.

20:18 Dvě minuty do startu, astronauti zavírají hledí přilb. Od externí nádrže byl odsunut odvětrávací poklop, který odváděl odpařující se kyslík, používaný v kapalné formě jako okysličovadlo pro hlavní motory.

20:13 Od raketoplánu se odsouvá rameno startovací rampy, které sloužilo k přístupu do kokpitu letounu. V případě potřeby se může vrátit do původní polohy do 10 sekund, aby mohla posádka stroj opustit v případě např. požáru.

20:11 Odpočet běží, 9 minut do startu.

20:09 Hlasování právě skončilo, start byl oficiálně povolen. Letový ředitel Mike Leinbach popřál posádce šťastnou cestu.

20:06 Oficiální odpočet ke startu je momentálně pozastaven v čase T-9 minut. Na konci této přestávky proběhne v řídících střediscích v Houstonu i na Floridě závěrečné hlasování, které rozhodne, zda se dnes poletí. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by byl start odložen.

20:03 Nalezené ložisko pravděpodobně start neovlivní, počasí také stále spolupracuje. Dnešní start se rychle blíží.

19:58 Atlantis při své poslední misi stráví celkem 6 dní připojený ke stanici ISS, na kterou dopraví ruský modul Rassvet a nosník s náhradními díly, posádka raketoplánu na stanici provede tři výstupy do volného kosmu. Více se o misi dozvíte v článku.

19:52 Vedoucí meteorologického týmu na mysu Canaveral Todd McNamara právě prohlásil, že šance dobrého počasí v době startu se zvýšila ze 70 na 90 procent. Systémy raketoplánu jsou v dobrém stavu.

19:49 Inženýři studují nalezené kuličkové ložisko, které bylo identifikováno jako část kamerového systému. Analýzy sice ještě nejsou kompletní, start ale zřejmě není ohrožen.

19:44 fldeck.jpg Členové posádky byli po obědě informováni o situaci a navlečeni do oranžových skafandrů, které musí mít podle předpisů na sobě během startu i přistání. Na startovací rampu dorazili astronauti asi v 16:45 našeho času a byli postupně usazeni do kokpitu. V současné chvíli jsou již jedinými lidmi na startovací rampě.

19:37 Situace se zatím vyvíjí velmi pozitivně. Přípravy se obešly bez technických potíží a počasí dnes vypadá také dobře. Meteorologická situace je stabilní a současné podmínky start dovolují.

19:30 Vítejte u dnešního přenosu startu raketoplánu Atlantis, který se ve 20:20:09 SELČ vydá k Mezinárodní kosmické stanici.

Zdroje a doporučené odkazy:

  Straka Vít   Zobrazeno: 9698x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce