logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
VIDEO - hvězdu zakryla planetka Roma 2010.07.15 07:10

Hvězdu delta Oph zakryla planetka Roma 8. července zakryla planetka Roma jasnou hvězdu delta v souhvězdí Hadonoše. Přinášíme video tohoto úkazu.

Do místa předpovězeného stínu se vydalo i několik českých astronomů. Výpravy za zákryty hvězd planetkami tradičně pořádá Zákrytová a astrometrická sekce České astronomické společnosti. Jeden z jejích členů, Jan Mánek, se vydal zákryt sledovat se skupinou astronomů ze severních Čech do Belgie. Poblíž města Lutych pak pomocí televizní kamery s objektivem o průměru 44 mm a světelností 1:1,7 celý úkaz natáčel.

Na rozdíl od řady svých kolegů měl štěstí a zákryt skutečně viděl. Stín planetky totiž neprocházel přesně místy, která byla předpovězena výpočtem. Ve videu je zvýšen jas a kontrast, aby byly změny jasnosti hvězdy nápadnější. Přímo do videozáznamu je vložen čas pozorování. Ve 21 hodin 57 minut a 54 sekund začne hvězda slábnout, v 57. sekundě není téměř vidět vůbec a v 59. sekundě zase svítí stejně jako před zákrytem.

Průběh změn jasnosti hvězdy je pak pomocí speciálního softwaru odečten z videozáznamu. Ze světelné křivky hvězdy jsou patrné dvě věci. Zákryt byl asymetrický a hvězda nezmizela úplně. Z toho se dají nejen o planetce, ale i o zakrývané hvězdě zjistit podrobnosti, které by jinak astronomům zůstaly neznámé.

  redakce   Zobrazeno: 5266x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce