logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Výstava v Informačním centru Pardubice připomíná 15. výročí první výpravy pardubické hvězdárny za zatměním Slunce 2010.10.13 05:40

Plakát výstavy 6 expedic SAROS Pardubická hvězdárna ve spolupráci s Informačním centrem Pardubice pořádá výstavu "Z našich 6 expedic SAROS za úplným zatměním Slunce". Tuto výstavu najdete v prostorách Informačního centra Pardubice ve dnech 12. - 31. října 2010. Jedinečná výstava mapující 6 expedic do exotických zemí za úplnými zatměními Slunce je oproti verzi, kterou mohli spatřit na pardubické hvězdárně návštěvníci od září 2009 do června 2010, doplněna o další informace ze zákulisí první expedice SAROS do Thajska. Od jejího uskutečnění totiž právě v době konání výstavy uplyne přesně 15 let.

Tisková zpráva Hvězdárny b. A. Krause v Pardubicích.

Účastníci expedice do Ruska v roce 2008 unešeni úkazem Již od roku 1995 pořádá pardubická hvězdárna neobvyklé expedice za jedinečným nebeským úkazem - úplným zatměním Slunce. Jejich název SAROS pochází z názvu periody, kterou objevili Chaldejci před 2500 lety a podle které se všechna zatmění Slunce i Měsíce ve stejném sledu a s podobnými vlastnostmi pravidelně opakují. Expedice ale zdaleka nejsou zaměřeny jen na tento fenomén, ale jejich cílem je také poznání kultury a mentality navštívené země. Mezi roky 1995 a 2009 zavítali členové expedic do 6 zemí světa, spatřili 6 neopakovatelných slunečních zatmění a zažili 6 neobvyklých cestovatelských dobrodružství.

Právě na přelomu října a listopadu 1995 se uskutečnila pod vedením Václava Knolla, tehdejšího vedoucího pardubické hvězdárny, první expedice SAROS do Thajska. Úplné zatmění Slunce členové expedice pozorovali v buddhistických chrámech, kde se mimo jiné potýkali s nepochopením místních, kteří chtěli při zatmění spustit mohutné ohňostroje. Účastníci expedice je proto museli doslova krotit, aby během úkazu získali požadované fotografické výsledky. Úkaz se odehrál 24. října 1995, tedy před 15 lety. Jednalo se tehdy o akci, která ve své kategorii neměla v Pardubicku obdoby. Že šlo o mimořádně mediálně sledovanou událost, dokazuje jeden z deseti panelů výstavy, který je věnovaný právě thajské expedici. Další panely výstavy pak zobrazují 5 expedic SAROS konaných do roku 2009, z nichž tři pořádal opět Václav Knoll (do Venezuely v roce 1998, Maďarska v roce 1999 a Turecka v roce 2006). Expedice do Ruska v roce 2008 a Číny v roce následujícím pak zorganizovali kmenoví příznivci předchozích ročníku expedic SAROS. Sám Václav Knoll se jich již zúčastnit nemohl. V létě roku 2007 mu lékaři diagnostikovali zhoubný nádor na mozku a nemoci pardubický astronom v únoru letošního roku podlehl.

Tradice expedic SAROS však rokem 2009 neutichla. Letos v červenci se konala v pořadí již 7. expedice SAROS za úplným zatměním Slunce 11. července do Tichomoří, konkrétně na Cookův ostrov Mangaia. Z pardubických astronomů se jí zúčastnil Petr Horálek. Ze sedmi expedic to byla první, která byla více zaměřená na vědu, konkrétně sluneční fyziku. Osmá expedice by se měla uskutečnit na podzim roku 2012. Úplné zatmění se odehraje 13. listopadu toho roku a bude viditelné výhradně ze severních teritorií v Austrálii.

Celou výstavou navíc provádí unikátní fotografie slunečních zatmění pořízené specialisty na matematické zpracování digitálních fotografií tohoto úkazu Miloslava Druckmüllera a jeho dcery Hany. Výstava je částečně i v anglickém jazyce, takže si ji mohou prohlédnout i zahraniční návštěvníci města Pardubice.

Výstavu v pardubickém informačním centru bude možné shlédnout do konce října. Na pardubické hvězdárně lze však už téměř měsíc spatřit neméně rozsáhlou fotografickou expozici, která je zaměřená na atmosférické úkazy. Návštěvníci pardubické hvězdárny mají navíc možnost v rámci pravidelných otevíracích dob ve středu, čtvrtek a pátek mezi 19. a 21. hodinou spatřit kometu 103P Hartley, Měsíc nebo planetu Jupiter.

Ke stažení:
[1] Tisková zpráva v DOC (173 kB)
[2] Tisková zpráva v PDF (175 kB)

  Horálek Petr   Zobrazeno: 3511x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce