logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Astronaut A. Feustel v ČR - průběžné informace 2011.08.01 07:36

Astronaut A. Feustel a Krteček. Foto: dokosmuskrtkem.cz Astronaut Andrew Feustel, který Českou republiku reprezentoval již při dvou misích amerického raketoplánu, se se svou ženou Indirou od 29. července zdržuje v naší zemi. Jeho pobyt tu potrvá do 10. srpna. Svým jedinečným gestem - vzetím Krtečka od autora Zdeňka Milera na ISS - zanechal ve vesmíru již druhou českou stopu. První stopou byla cesta Nerudových Písní kosmických při servisní misi k Hubbleovu vermírnému teleskopu. O pobytu A. Feustela v České republice vás nyní budeme průběžně informovat v tomto článku.


Úterý 9. srpna 2011

Reportáž Pavla Suchana: Den dvanáctý ve zkratce

Dnes, dvanáctý a už poslední den v České republice, protože zítra brzy ráno odlétají, se manželé Feustelovi ocitají v Podkrkonoší. Přijíždíme k venkovské chalupě, vcházíme do dvorku a dveřmi, u nichž jsou písmena VH pak do prostorné místnosti, kde astronauta s rodinou vítá Václav Havel. Úcta, kterou byste tady mohli krájet a rozdávat, moudrost a filozofický duch, že máte najednou strach, že nebudete stačit tomu tempu. Rozprava se pohybuje od filozofie až ke konkrétním otázkám vědy a vesmíru. Beseda, z níž každé slovo, které zapomenete, je nesmírnou škodou, znalosti Václava Havla jsou obdivuhodné. A. Feustel vypráví např. o tom, že při vycházce do volného prostoru lze poměrně snadno usnout, protože je zde naprosté ticho, klid a když astronaut čeká na kolegu, je těžké odolat spánku a že se mu to už stalo. Neřekl už ale, kdo a jak ho vzbudil. Pan prezident mluví o Písních kosmických Jana Nerudy a Andrew Feustel přikyvuje, protože v roce 2009 je měl s sebou na palubě Atlantisu. Pan prezident také říká "Já bych vám, pane Feustele, přál letět na Mars". Je to až neuvěřitelné, ale poslední návštěva manželů Feustelových se tak propojuje s tou naopak první, kdy Zdeněk Miler mluvil o svém námětu cesty Krtka na Mars. Těžko by to někdo zrežíroval lépe.

Nějaké shrnutí? Auto Astronomického ústavu AV ČR najezdilo s Andrew Feustelem a jeho rodinou po České republice 2 321 km. S Andrew Feustelem se osobně potkalo na 3 000 lidí a statisíce pak prostřednictvím televizí, rádií a novin. Jen pořad České televize Česká stopa ve vesmíru sledovalo 200 000 lidí.

Veselá historka? Ve Valašském Meziříčí bylo velmi mnoho lidí, přes 600, a tak se v průběhu autogramiády muselo přistoupit k předčasnému ukončení, takže se na všechny bohužel nedostalo. Nastupujeme do auta, astronaut Feustel, jeho synové Ari a Aden, .. ale chybí manželka Indira. Vybíháme ji hledat a otevírá se nám překvapivý, ale milý pohled - ke stolu Indiry Feustelové v druhém sále se přesunula fronta těchto asi 50 lidí, na které se nedostalo a Indira Feustelová ochotně podepisuje...

Pohled do zákulisí? Na poslední cestě do Prahy cvičíme pro Američany obtížná česká slova - Valašské Meziříčí, Krkonoše ... astronaut Feustel si dokonce v jednu chvíli troufá na Tři sta třiatřicet stříbrných stříkaček ...

Andrew Feustel na začátku svého pobytu v České republice, na večeři s předsedou Akademie věd, předal českému 15tiletému chlapci certifikát NASA za kresbu letící na palubě Endeavouru. Ta kresba byla vlastně první gratulací, kterou obdržel k přidělení NASA do posádky STS 134 raketoplánu Endeavour, protože tuto skutečnost se dozvěděl před dvěma lety právě v České republice. Po předání certifikátu putovala do rukou astronauta překvapivě druhá kresba - výtvarně provedený nápis Andrew Feustel to the Moon. A to by mohla být tečka za úžasným pobytem Andrew a Indiry Feustelových v České republice. Děkujeme.


Pondělí 8. srpna 2011

Reportáž Pavla Suchana: Den jedenáctý ve zkratce

Krteček se vrací domů. Tady se narodil, i když podmínky pro jeho zrod byly složitější než pro jeho sourozence. Musel být vyroben z nehořlavého materiálu, bez výstelky a o 1 cm menší než je běžné - podle podmínek NASA. To vše se odehrálo v Moravské ústředně Brno. A sem právě míří Andrew Feustel, aby se podíval na místo zrodu astronauta Krtka. Zatímco se tedy na začátku pobytu podíval k otci Krtečka panu Milerovi, na konci pobytu se ocitá ve výrobně těchto malých i velkých plyšových hraček. Přivítání vskutku moravské - lidové kroje, výborná slivovice, koláčky,…Setkání s pracovnicemi firmy a novináři bylo spontánní. Z dotazů vybíráme: Je ve vesmíru v noci tma jako tady na Zemi? (Ano, den a noc se nám ale na oběžné dráze střídá rychleji, 16 x za den máme světlo a 16 x tmu.) Jaký byl Váš nejhorší zážitek před startem a před přistáním? (Před startem je to ležení na zádech po dobu tří hodin, po přistání jsem se asi tři dny cítil jako opilý.) Mají astronauti příplatky za výstup do volného kosmického prostoru? (Ano, jsou to 3 dolary za den. To vy máte asi víc.). Pustila byste, paní Feustelová, svého manžela na tříletou cestu na Mars? (No a co vy, vy byste své manžely pustily? - pohled do sálu, některé dámy kroutí hlavou, že ne, některé, že by to s chutí udělaly.).

Potlesk v jednu chvíli sklidí ředitel Amerického centra, který tu tlumočí a když Indira Feustelová odpoví česky, ani si to neuvědomí a ochotně i tuto větu "přetlumočí" do češtiny.

Po obědě v Brně astronauta přijímá primátor města a brněnské setkání s novináři patří k nejživějším z celé cesty. Primátor poté přichází s astronautem na zcela jiný typ setkání než dosud. Andrew Feustel přichází mezi děti na program Astronaut Krtek v Brně. V sále je přes 500 dětí a dospělých, děti s sebou mají Krtečky, raketoplány, fotografie astronautů. Tady probíhá slavnostní akt - předání astronauta Krtka dětem v České republice. Věta "Přijel jsem, abych vzbudil zájem dětí a mladých lidí o kosmonautiku, vědu, poznávání vesmíru ..." bude žít v tomto symbolickém předání. Krteček totiž skončí v Americkém centru Velvyslanectví USA v Praze, kde bude mít trvalou domovskou vitrínu. Bude v Česku, ale na americké půdě a právě proto, že bude v Americkém centru, podtrhne vztahy mezi oběma zeměmi. Stane se tak symbolem česko-americké spolupráce. Z Amerického centra bude (ve spolupráci s Českou kosmickou kanceláří a Astronomickým ústavem AV ČR) vyjíždět za dětmi a bude symbolem vzdělávání v kosmonautice a výzkumu vesmíru.

Poslední setkání s veřejností končí dnes asi pětistým podpisem na pamětní kartičky Akademie věd. Jako organizátoři pobytu odcházíme s určitým smutkem, ale s dobrým pocitem, že za celou tu dobu se astronaut Krtek (ten pravý se suchým zipem) neztratil, a že prošel stovkami rukou … Teď už ho má na starosti Americké centrum. Dennodenní otázka "A máme Krtka?" končí. Přicházíme do hotelu Royal Ricc, ukládáme do pokoje manželů Feustelových věci a ejhle, Andrew Feustel s údivem vyndává z tašky astronauta Krtka! Zkrátka citové pouto je citové pouto. Bude pravděpodobně dílem diplomatických jednání dalšího dne, aby Americké velvyslanectví Krtečkovi domluvilo a vysvětlilo mu, že teď bude bydlet v České republice a ne ve vesmíru.


Neděle 7. srpna 2011

Reportáž Pavla Suchana: Den desátý ve zkratce

Něco se stalo. Ve společnosti, kde se staly špatné zprávy (dopravní nehody, vraždy, krádeže, podvody, korupce…) hlavními zprávami, přišla pozitivita, příklad, inspirace - teď už tisíce lidí přijely za americkým astronautem, poslouchají se zatajeným dechem, fotografují se s ním a doufají, že se k němu při autogramiádě dostanou co nejdříve, protože rozdíl mezi prvními a posledními podpisy je tak asi 4 cm a ten úplně poslední už jsou jen tři čárky (no zkuste se podepsat 300 x za sebou).

Jsme v Brně - Soběšicích a vidíme známý obrázek - plný sál včetně mnoha stojících v uličkách. Atmosféra domácká jak na bále - hasič u vchodu, parkety v sále, restaurace hned vedle, abyste si u panáka mohli potykat. Chtělo by se napsat "blíže k lidu" a je to tak. Astronauta fotografuje brněnský deník Rovnost, zítra vyjde na titulní straně. Jinde není místo, a tak rozhovor pro www.astro.cz (web, který pravidelně zprostředkovával reportáže ze startů raketoplánu) probíhá na podiu přímo před zraky přicházejících. Začíná projekce a je nám - organizátorům - najednou nějak těžko. Už po sedmé vidíme film o letu raketoplánu Endeavour, ale vnímáme ho víc a víc a tentokrát s tak podivným, skličujícím pocitem, že je to při tomto turné astronauta Feustela naposledy. Místo suchých technických čísel a strohé vědy jsme byli svědky strhujícího příběhu, okraje lidského poznání a vrcholu technologie - emoce s námi trochu hýbají. Naštěstí v tom "jako chlapi" nejsme sami, sám Andrew Feustel se pokaždé na film díval s obrovským zaujetím. Moderátor na chvíli předává výjimečné slovo přítomnému Blahoslavu Dobešovi z Moravské ústředny Brno, protože zde byl Krtek vyroben a do Brna se právě vrátil. A ještě jedna výjimečná informace padla v Soběšicích: astronaut Feustel právě potvrzuje, že v rámci celosvětové hry Geocaching se astronaut Krtek dostal ke schránce v ruském modulu Mezinárodní kosmické stanice a zalogoval se (takových opravdu moc není). To ale není všechno. Na počest letu Krtka s Andrew Feustelem do kosmu byl vytvořen a puštěn v rámci této hry do světa tzv. Travel Bug Geokrteček. Protože cílem tohoto putovního předmětu je dostat se až na mys Canaveral a po cestě informovat o Krtkovi, panu Milerovi, posledním letu raketoplánu Endeavour a v neposlední řade i o A. Feustelovi, využila jeho autorka přítomnosti A. Feustela v Soběšicích. Geokrteček je už v kapse Andrew Feustela, který jej vezme přes oceán, aby se dostal o něco blíže ke svému cíli. Důstojnější převoz si Geokrteček přát nemohl. Teď už jen, aby prošel přes imigračního důstojníka…


Sobota 6. srpna 2011

Reportáž Pavla Suchana: Den devátý ve zkratce

Osm setkání s veřejností v sedmi městech, to byl a je oficiální plán. Sobota jej však mění, protože se ocitáme ve Znojmě, kde se schází velká česká část rodiny manželů Feustelových a zhruba 30 lidí zažije projekci fotografií i filmu NASA o letu STS 134, takže si vlastně připisujeme další projekci, i když zcela soukromou.

A protože je času o něco více než jindy, můžeme zavzpomínat na pomalu končící cestu po České republice. Ale není to zdaleka ještě všechno, sledujte nás až do konce, zejména úplně poslední den by měl stát za to.

V Pardubicích zní z publika poznámka na Indiru Feustelovou: "Je to jediná žena, která přesně ví, kde ten její lítá."

Došla také sms: "Děkuji vám za podpis astronauta Feustela pro mého syna Adama. Velmi se zajímáme o vesmír a setkání pro nás bylo fantastickým zážitkem, byl to úžasný večer. Jsme vděčni, že jsme to mohli zažít! Děkujeme Feustelovým, že byli ochotni přijet."

A také email: "Vracím se k příjemnému pátečnímu kosmickému odpoledni 5. srpna 2011 ve Zlíně. Beseda s astronautem Feustelem se mi velice líbila pro pohodovou atmosféru, fantasticky vedenou přes komunikaci k a s dětmi. A také pro jeho ochotu podělit se o osobní zážitky z jeho kosmických cest, které měl možnost podniknout jako jeden z pár stovek vyvolených. Technické a odborné detaily jsou dostupné na internetu a v materiálech NASA. Ale to zaujetí a nadšení z vesmíru se dá předávat asi jen takovým lidským, byť hromadným setkáním. Mnohokrát děkuji astronautovi Andrew Feustelovi, jeho rodinnému týmu a v neposlední řadě i vám všem viditelným i skrytým organizátorům."

Ovšem to nejlepší nakonec. Pan Luděk Fík napsal zajímavou nadsázku, kterou chceme tímto zprostředkovat všem, protože ani profesionál na propagaci a popularizaci vědy by to lépe nenapsal: "Houston má opět problém. NASA nepostřehla, že právě probíhá STS-136 CR02 s posádkou CDR Indira Feustel, PLT Andrew Feustel, PS Ari + Aden, MS P.Suchan ..., že v nákladovém prostoru se zabydlela tlupa krtků a dobré nálady, pozemní podporu zajišťuje obrovský tým posluchačů tvořených od profesionálně - amatérských zájemců o kosmonautiku až po lidi, kteří kosmonautiku nebo vědu právě objevili a třeba jí právě propadli ..." . Vždyť i reportáž z průběhu pobytu v České republice má podobu jako mission status z letu shuttle. Takže hodně zdaru do finále, dobré přistání, aklimatizaci a hodně dalších profesionálních i populárních misí."


Pátek 5. srpna 2011

Dnes proběhla dvě veřejná setkání s A. Feustelem

ZLÍN - Academia centrum Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Mostní ulice 5139 - 14:00
Beseda pro veřejnost a autogramiáda.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Hotel Apollo - 18:00
Beseda pro veřejnost a autogramiáda. V rámci příchodu a odchodu návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem a také expozici o kosmonautice.

Reportáž Pavla Suchana: Den osmý ve zkratce

Co mají společného Karel Gott, Lucie Bílá a Andrew Feustel? Na všechny jsou vyprodané sály! V případě astronauta jsou ovšem vstupenky všude zdarma. Mysleli jsme si, že zájem o setkání s astronautem Feustelem a zájem o jeho povídání a také autogramiádu už nemůže stoupat, ale spletli jsme se. Ve Zlíně kolem 500 lidí, ve Valašském Meziříčí přes 600. S Andrew Feustelem v autě si připadáte jako v prezidentské koloně - když přijíždíte a odjíždíte, všude jsou davy lidí, kteří mávají, žádají autogram nebo prostě jen chtějí astronauta zahlédnout. A nesmíme zapomínat na Krtky - ti jsou všude kolem a ve všech podobách. Už víme, co znamená slovo ochranka, protože při odchodu musíme zajistit, aby se host dostal k autu a začínáme uvažovat o druhém východu z budovy, kdyby to nešlo hlavními dveřmi.

Ale popořadě. Dopoledne zažívá firma Moravské přístroje na okraji Zlína nevšední situaci. Jedna z jejích místností se na chvíli stává šatnou pro astronauta a jeho rodinu. Před pana hejtmana totiž musíte přijet čistí a upravení a ne rozmačkaní po třech hodinách jízdy. Přijíždíme před sídlo Krajského úřadu na přijetí hejtmanem Zlínského kraje. Baťovo město je zvláště blízké Indiře Feustelové, protože její rodiče se s Baťou setkali. Feustelovi si vyzkouší unikátní Baťovu pojízdnou kancelář ve výtahu a dokonce se tímto výtahem provezou do 16. patra na terasu s krásným rozhledem na město.

Chcete vědět, co jí astronaut na pozvání Zlínského kraje v salónku čtyřhvězdičkového hotelu? Slepičí vývar s játrovými knedlíčky, nudlemi a zeleninou, restovaná kachní prsa, bramborové purée, čekankový jam, fenyklový salát a kachní jus a na závěr jablečný štrúdl.

Krásná aula Univerzity Tomáše Bati krátce po 14. hodině potleskem vítá Andrew Feustela a jeho ženu Indiru. Rektor univerzity předává astronautovi "Hvězdný doktorát". Je tu přes 500 lidí a opět se tu prolíná úžasná atmosféra s mnoha otázkami, humorem a zájmem. Sál potleskem odměňuje česká slova Andrew Fesutela. Rychle přejíždíme krásnou krajinou do Valašského Meziříčí. V tomto městě, poučeném už zkušenostmi s enormním zájmem, asistují městští strážníci jak v ulicích, před radnicí, tak jako doprovod našeho auta i během autogramiády - děkujeme. Krátké přijetí u starosty města v historické zasedací místnosti radnice. A opět vcházíme do přeplněného sálu a několika přilehlých prostor hotelu se symbolickým názvem Apollo a potlesk pro astronauta Feustela zní z asi 600 párů rukou. Opět úžasná atmosféra a opět se tu od Andrew Feustela posluchači dozvídají informace o raketoplánu, o Alfa magnetickém spektrometru, ale spatří i dosud "tajné" záběry ze života Krtka na palubě Endeavouru - tahle část dává bránici posluchačů vždy zabrat!

Nastává první volný večer, po náročném celotýdenním programu uvolnění, večeře na terase a relaxace. Dovedete si představit zápas v bowlingu mezi Akademií věd ČR, Americkým centrem Velvyslanectví USA, Českou kosmickou kanceláří, Astronomickým ústavem AV ČR a NASA? Jednalo se samozřejmě o přátelské utkání a jen těžko modifikovat pro prohrávající stranu přísloví "Neštěstí ve hře, štěstí v lásce", snad něco jako "Neštěstí ve hře, štěstí od státního rozpočtu". Pak se všichni můžeme těšit na podporu vědy v České republice…


Čtvrtek 4. srpna 2011

Reportáž Pavla Suchana: Den sedmý ve zkratce

Máte rádi zubní pastu? Pak se staňte astronautem. Andrew Feustel vypráví, jak je třeba v raketoplánu šetřit vodou a pasta se po vyčištění zubů polyká. Máte rádi řízek s bramborovou kaší nebo svíčkovou? Pak se do kosmonautického povolání nehrňte, na jídelníčku na palubě raketoplánu si zase tak moc nepochutnáte …. vypráví Andrew Feustel na besedách pro veřejnost. Čím dál více nás provází únava a zároveň úžasný pocit, že slova často vyslovovaná jako fráze jako např. inspirace, osobní vzor, pozitivní naladění, sdílení poznatků … jsou skutečná a my je s Andrew Feustelem prožíváme. Zájem o amerického astronauta, co vynesl k Mezinárodní kosmické stanici Krtečka, ale také Alfa magnetický spektrometr, který je z vědeckého hlediska "novým Hubbleovým kosmickým dalekohledem", stoupá. Skoro to vypadá, že ti, na které se nedostalo v Praze či v Českých Budějovicích, jedou republikou za astronautem - v Pardubicích se Sukova síň naplnila 540 posluchači, jeden přijel až z Německa. Pardubice přivítaly vzácnou návštěvu v Krajské knihovně na nádherném Pernštýnském náměstí, kde proběhlo přijetí představiteli Pardubického kraje i města Pardubice. Proběhlo v příjemném neformálním duchu. Je třeba poznamenat, že v dárcích převládá Krtek (to ale není těžké uhodnout). Ve městě perníku dostal Andrew Feustel perníkového astronauta Feustela ve skafandru s Krtkem na hrudi s jeho typickým krtčím údivem. Velká účast novinářů na tiskové konferenci podtrhla zájem o astronauta. Feustelovi krátce navštívili zámek a poté Perníkářství Janoš, odkud až na Mys Canaveral putovala před startem raketoplánu Endeavour perníková kniha s Krtkem, jejíž výroba byla inspirována vzdělávacím projektem Do kosmu s Krtkem. Feustelovi zkouší zdobení perníku a je vidět, že je to rodina astronauta - některé výtvory se více blíží E.T. než koníčkům a pejskům. Večerní besedu provází neustálý potlesk, a to nejen Andrew, Indiře, Adenovi a Arimu Feustelovým, ale také dětem, kterých se se svými otázkami z publika hlásí dost. "Víte, co je za naší bublinou vesmíru?", no a když se malý kluk zeptá "…. a dál to řeknu anglicky, abych ušetřil práci překladatelce", nelze se tomu potlesku divit. Autogram pro skoro 600 lidí není možný, a tak přecházíme na jiný typ autogramiády - rozdávají se pamětní kartičky Akademie věd a podpisy přibudou jen do knížek, na fotografie, do památníčků….


Středa 3. srpna 2011

Reportáž Pavla Suchana: Den šestý ve zkratce

Zájem veřejnosti o Andrew Feustela je takový, že Akademie věd objednala v tiskárně dotisk pamětních kartiček, takže jich je k dispozici na besedy přes 2 000. Pokládali jsme to za potěšující informaci pro astronauta. Opatrně se zeptal "A budu muset všechny podepsat?" A měl pravdu - další den se potvrdí, že musíme přejít na jiný typ autogramiády.

Ráno odjíždíme do Českých Budějovic. Dopoledne je na programu přijetí 1. náměstkem hejtmana Jihočeského kraje a tisková konference. Následuje výborný oběd v Motorestu Pegast, kde nás už venku vítá šéfkuchař. Oběd začíná netradičně - personál přináší astronautovi dort se sladkým Krtkem, který se pak rozporcuje a společnost ho sní (ale nebojte, Krtek zůstává na památku, i když nikdy nevíte, jestli astronauti nedostanou chuť na čokoládu, že…). Odjíždíme na krátkou návštěvu do Českého Krumlova. Po cestě Andrew Feustelovi ukazujeme Kleť, kde je observatoř, kde objevili planetku, která čerstvě nese jméno Feustel a astronaut má opravdu velkou radost! Při vjezdu do historického města nás čeká strážník a dostáváme výjimku ze zákazu vjezdu. Zastavujeme před muzeem, první autogram je hned na chodníku a pak už za potlesku astronaut vchází k modelu města. Astronauta vítá místostarostka města a atmosféra je výborná. Následují rozhovory a fotografování s úžasným panorama Českého Krumlova.

Sál Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích praská ve švech a kapacita nestačí, kdo se nedostal, může počkat aspoň na autogramiádu. Ale když Indira Feustelová spatřila brečícího chlapce, pravila "to je můj syn" a vpašovala ho do sálu. Rodina astronauta pak celou dobu stála, protože si odmítla sednout, aby bylo více místa pro diváky. Opět se tu rozdávají diplomy za výtvarnou soutěž Do vesmíru s Krtkem. U večeře se astronaut Feustel setkává s bývalým hejtmanem Jihočeského kraje Janem Zahradníkem. Po náročném dni usínáme dřív, než uleháme.


Úterý 2. srpna 2011

Reportáž Pavla Suchana: Den pátý ve zkratce

Jedli jste někdy v zahradě amerického velvyslanectví mirabelky a rybíz? Dívali jste se na Prahu a Hradčany z Gloriety v zahradě velvyslanectví, na které vlaje americká vlajka, která je zdaleka vidět a byla symbolem svobody za minulého režimu? Asi ne. Astronaut Feustel s rodinou to dnes zažil. Následovala prohlídka Senátu a Poslanecké sněmovny - na profesionální úrovni a co je důležitější, za úžasně milé atmosféry. Za tu mohli paní poslankyně Jana Fischerová spolu s panem senátorem Milošem Vystrčilem. Oběd v Poslanecké sněmovně byl báječný, ale situace to nebyla jednoduchá. Organizátoři programu věděli, že za chvíli začíná on line chat v redakci iDnes, a naštěstí když se dojídaly horké maliny se zmrzlinou, bylo to tak akorát. A teď si představte, že do toho se otevřou dveře z kuchyně a začnou nosit kávičku. Hlavou se vám v panice začne honit otázka "jak dlouho se pije káva". A vy musíte (nemáte odvahu, sbíráte odvahu) říct vážené paní poslankyni a váženému panu senátorovi, že už prostě musíte s astronautem odejít. Ještě že to byli politici, které by nám opravdu mohli jinde závidět - milí a pohodoví lidé… Redakce iDnes péči o Feustelovi vzala velmi vážně a příjemně a připomínala veletrh českého piva, ani náš řidič některé druhy neznal. Tak odpovědět co nejvíce otázek, ochutnat české pivo a rychlostí větší než má raketoplán skrz ucpanou Prahu do Vily Lanna, protože je třeba se převléct do maximálně společenského, protože se jede s předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem k ministrovi zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi. Na ministerstvu vládne pohoda a přitom naprostá profesionalita, však "za to" také pan ministr od astronauta dostal pamětní desku na let Endeavouru. Nastává neuvěřitelná chvíle - máme dvě hodiny pausy v programu, což vyvede astronautovu rodinu z míry, protože za prvé by se chtělo spát (program je nabitý), zadruhé je čas se podívat na věž Vily Lanna, do toho přivezou pizzu a na to, nač byla pausa určena, tedy především na převlečení do České televize, zbývá najednou málo času. Odjíždíme na Kavčí hory, honem do maskérny, ale na návrh Ariho a Adena Feustelových ještě stihneme nafotit Krtka, jak mu v maskérně pudrují nos. Po hodinovém živém vysílání čekají ve vrátnici ČT fanoušci astronauta a zase a zase autogramy. Zbývá jen sdělit astronautu Feustelovi a jeho rodině, že se moc nevyspí, protože brzy ráno odjíždíme do Českých Budějovic a do Českého Krumlova, kde bude mít Andrew Feustel další setkání s veřejností. Když pozdě večer uléháme, zní nám všem jedna z nejčastěji používaných vět v průběhu těchto dní "Hlavně nezapomenout Krtka".


Pondělí 1. srpna 2011

Dnes proběhla v Praze v budově Akademie věd ČR, Národní 3 od 18:00 beseda pro veřejnost a autogramiáda. V rámci příchodu a odchodu návštěvníci mohli shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem. Zájem o besedu byl obrovský, lidé zaplnili oba sály a mnozí museli zůstat na vrátnici a sledovat besedu alespoň na obrazovce.

Astronaut A. Feustel převzal nejvyšší ocenění AV ČR: A. Feustel dnes převzal z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše nejvyšší ocenění AV ČR De scientia et humanitate optime meritis. Tuto čestnou medaili AV ČR uděluje významným tuzemským a zahraničním osobnostem, které se zasloužily o rozvoj vědy, vzdělanosti, kultury a prosazování humanitních idejí. V uplynulých letech ji obdrželi mj. prof. Antonín Holý, prof. Pavel Klener, prof. Erazim Kohák, dirigent Zdeněk Mácal či další astronaut s československými kořeny Eugene A. Cernan. Více na webu AVČR.

Reportáž Pavla Suchana: Den čtvrtý ve zkratce

Zatímco v sobotu byli Feustelovi za svými příbuznými v Plzni a také navštívili Mariánské Lázně (o tom, jak ani americký astronaut nedokázal spravit čínský deštník za 39 korun, který se rozpadl při prvním dešti, napíšeme později) a v neděli pobyli s příbuznými v Praze, v pondělí 1. srpna 2011 začal nabitý program. Tisková konference začíná v deset, z historické a nádherné Vily Lanna, kde jsou Feustelovi ubytováni, vyjíždíme podle plánu, ale mimo plán je od dnešního rána v Dejvicích nová uzavírka a v objížďce se nevejde autobus, ještě že to pak už "jen doplnila" extrémní dopravní zácpa - nervy jak struny.

Na tiskové konferenci na Akademii věd v Praze udílí Akademie věd Andrew Feustelovi nejvyšší vyznamenání. Místnost je novináři narvaná k prasknutí. U oběda vyhrává svíčková na smetaně a Indira Feustelová si tak odškrtává další české jídlo. Maratón novinářů v odpoledním programu v nádherném prostředí Vily Lanna vypadá téměř jako odpočinek v naprosto nabitém programu, protože vzápětí se už jede na první besedu pro veřejnost. I poučení organizátoři se zkušeností z návštěvy v roce 2009 jsou překvapeni zájmem veřejnosti. Do budovy Akademie věd v Praze přichází americký astronaut v pracovním modrém skafandru s americkou vlajkou na rameni a se znakem mise STS 134. Ani tři sály s televizním přenosem v budově Akademie věd nestačí. Jestli tedy v roce 2009 byl zájem obrovský, jaké slovo najít pro rok 2011? Andrew Feustel poprvé zveřejňuje fotografie ze života Krtečka na palubě raketoplánu, sál propuká ve smích a aplaus. Moderátor Jiří Grygar seznamuje posluchače i Andrew Feustela, jak má Krteček ve své přípravě na astronauta náskok (už v roce 1965 příběh Krtek a raketa). V sále je hodně dětí, a to i velmi malých a poslední otázka "A co Krteček a ostatní v raketoplánu jedí za dobroty?" uzavírá úžasnou, naprosto výjimečnou atmosféru v celé budově. Další města, která Andrew Feustel navštíví, se mají opravdu na co těšit. Program najdete na www.asu.cas.cz/feustel2011.

Na neformální večeři ve Vile Lanna na pozvání předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše se podává typické české jídlo - pečená kachna s červeným zelím a variací knedlíků. Andrew Feustel využívá této příležitosti, aby informoval ještě o jednom českém předmětu, který měl s sebou na palubě Endeavouru - kresbě českého chlapce - a předává zde certifikát NASA.


Pátek 29. července 2011

Reportáž Pavla Suchana: Den první ve zkratce

V pátek 29. července 2011 v 9:10 v Praze přistálo podle plánu letadlo s manželi Feustelovými a jejich dvěma syny. Trocha nervozity nikdy neuškodí, Feustelovi vycházejí z letadla až poslední a tak se předtím rozvíří obavy, zda jim to přeci jen v Atlantě neuletělo a zda bychom se to vůbec dozvěděli. Na letišti je přivítal předseda Akademie věd Jiří Drahoš a americký velvyslanec Norman Eisen. Přímo z letiště již novináři přenášejí informace do redakcí a už teď je jasné, že zájem o astronauta Feustela předčí rok 2009, kdy byl v České republice naposledy. První změna plánu - v mikrobusu Astronomického ústavu AV ČR odjíždějí pouze kufry, kdežto manžele Feustelovy bere velvyslanec do své limuzíny a synové Ari a Aden dostávají nabídku do doprovodného policejního vozidla. Odjíždějí, máváme… otáčíme se k autu a - vidíme Ariho a Adena stát vedle nás, oni je zapomněli! Telefonuje se do auta pana velvyslance, auta ještě jednou objedou letiště a opět odjíždějí, tentokrát už se všemi. V autě řešíme dotazy novinářů "A oni mají Feustelovi ještě dceru?", protože pan velvyslanec s sebou vzal na letiště do záběru kamer a fotoaparátů svojí dceru.

První cesta vede k otci českého Krtečka, k panu Zdeňku Milerovi. Občas se stane, že nad sanatoriem vlaje česká vlajka, dnes tu ale vlaje ještě vlajka americká a už při příjezdu vidíme, že plánovaná téměř soukromá návštěva vezme za své. Všude jsou lidi - personál, obyvatelé sanatoria, novináři, ředitel sanatoria, … Zkouška nervů novinářů, kteří mají své uzávěrky: návštěva astronauta Feustela u pana Milera se z plánovaných 20 minut protahuje na hodinu a půl. Proč? Protože pan Miler je ve svých devadesáti letech v kondici a nejen, že si prohlíží na notebooku astronauta fotografie z oběžné dráhy, ale dlouho spřádá plány na svojí novou knížku o Krtkovi na Marsu a pozor - konzultuje s astronautem. Polibek Indiry Feustelové na tvář Zdeňka Milera podtrhuje mimořádnost a dojemnost tohoto setkání.

Večer se přidává neplánovaná návštěva rezidence amerického velvyslance. Rodinu astronauta provádí po všech koutech své rezidence sám Norman Eisen. Vilu (vila?, velikost je jako deset vil) postavil Otto Petschek a stojí za to se na ní podívat, když už vás pan velvyslanec nepozve osobně, třeba zde: czech.prague.usembassy.gov.


Fotogalerie z návštěvy Andrew Feustela v České republice bude na tomto webu zveřejněna brzy po jejím ukončení.


V médiích - A. Feustel, Krteček, raketoplány...

16. 8. 2011 - Měsíc je třeba lépe prozkoumat, říká astronaut Feustel
Americký astronaut Andrew Feustel při své návštěvě ČR poskytl rozhovor Českému rozhlasu Leonardo. Přepis rozhovoru.

13. 8. 2011 - Nebeský cestopis Speciál: Astronaut Andrew Feustel v ČR
Turné po ČR. Porovnání životopisu Feustela a Krtečka. Co dělal Krtek ve vesmíru. Děti i odborníci se ptají astronauta. Rozhovor s A. Feustelem. Pořad k poslechu.

12. 8. 2011 - Krteček byl rovnoprávným členem posádky!
Článek + foto.

Průběžná fotoreportáž Akademického Bulletinu
Pobyt astronauta a jeho rodiny sleduje fotografka Akademie věd Stanislava Kyselová fotogalerie.

8. 8. 2011 - Jeden a kousek dne s americkým astronautem
Nevím, možná je nás víc, kteří mají touhu podívat se na tu naši planetu trochu z výšky a třeba si ještě silněji uvědomit její křehkost, stejně jako křehkost celé biosféry. Patřím mezi ty, kteří by se moc rádi vydali na kosmickou cestu, ale stejně dobře vím, že je to jen nesplnitelný sen. Proto je setkání s člověkem, který ve vesmíru opravdu, dokonce opakovaně byl, pro mě trochu jiné. Nemluvíme sice o tom velkém, pro člověka nekonečném vesmíru, ale spíše o kosmických humnech, pár set kilometrů nad naší planetou. Ale přesto! Článek + fotogalerie.

8. 8. 2011 - Andrew Feustel osobně
Ve speciálním vydání pořadu Třetí dimenze přibližujeme názory a postřehy známého astronauta tak, jak zazněly na tiskové konferenci v Akademii věd ČR. Archiv ČRo Leonardo.

8. 8. 2011 - Feustel s Krtečkem ve výrobně
Astronaut Andrew Feustel dnes společně s rodinou a samozřejmě i legendárním plyšovým krtkem, který ho doprovázel na poslední raketoplánu Endeavour, navštívili Moravskou ústřednu Brno. Právě tady byla oblíbená dětská postavička vyrobena. Reportáž ČT24.

5. 8. 2011 - Astronaut ve Zlíně
Fotogalerie na stránkách Astronomického ústavu AV ČR (autor L. Fík)

5. 8. 2011 - Astronaut na dovolené v ČR
Reportáž o pobytu A. Feustela v pořadu VIP zprávy na TV Prima. Video od času 6:49.
Poznámka redakce: Reportáž je v pořádku až na 1. výslovnost příjmení astronauta, 2. rozhodně tu není na dovolené, jde o pracovní návštěvu, 3. nejezdí po památkách, ale po besedách s veřejností.

5. 8. 2011 - Astronaut Feustel: Pohled na Zemi z vesmíru vám vyrazí dech
Obsáhlý rozhovor s A. Feustelem v Brněnském deníku. v Brněnském deníku, + fotogalerie

4. 8. 2011 - Jak vlastně jíte perník? ptal se astronaut Feustel v Pardubicích
Článek.

3. 8. 2011 - galerie vybraných snímků z návštěvy A. Feustela v Č. Budějovicích a v Č. Krumlově
fotogalerie.

3. 8. 2011 - Americký kosmonaut přivezl na jih Čech krtečka
Článek a fotogalerie.

3. 8. 2011 - Planetka pro astronauta
Planetku o rozměru dva kilometry, kterou 22. března 2003 objevili jihočeští astronomové z Observatoře Kleť, dostal při návštěvě jihu Čech americký astronaut Andrew Feustel. Muž, jenž do vesmíru vyvezl plyšovou postavičku krtečka od výtvarníka Zdeňka Milera. Více.

2. 8. 2011 na ČT24 od 20:00
Česká stopa ve vesmíru
Ve vesmíru zanechal českou stopu - na oběžnou dráhu kolem Země s sebou vzal Nerudovy Písně kosmické i plyšového krtečka. Americký astronaut Andrew Feustel, účastník dvou raketoplánových misí, byl spolu s manželkou Indirou exkluzivním hostem speciálu ČT24. Záznam ČT.

2. 8. 2011 na technet.idnes.cz
Americký astronaut Andrew Feustel s manželkou Indirou a dvěma syny byli hosty Technet.cz. V úterý odpoledne odpovídali na vaše otázky o krtkovi i dalších plánech v NASA. Rozhovor.

1. 8. 2011 - záznam besedy s A. Feustelem na Akademii věd
Video.

1. 8. 2011 - Astronaut A. Feustel převzal nejvyšší ocenění AV ČR
Americký astronaut Andrew Feustel, jenž byl dvakrát na oběžné dráze Země a který vzal na poslední misi raketoplánu Endeavour postavu Krtečka, převzal 1. srpna 2011 z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše nejvyšší ocenění AV ČR De scientia et humanitate optime meritis. Andrew Feustel je v Česku na pozvání AV ČR, ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR, Americkým centrem Velvyslanectví USA v ČR a Českou kosmickou kanceláří. Více.

1. 8. 2011 ČRo Plzeň
Z vysílání ČRo Plzeň - pondělí 1. srpna, premiéra: po 17:30 hod, živě. Připravil redaktor Jiří Blažek mp3 záznam.

Informace i v angličtině
O návštěvě A. Feustela s Krtkem v ČR infomují i některá zahraniční média a média psaná anglicky v ČR. Prague Daily Monitor: Krtek returns from space, Agentura AP: Czech cartoon hero Little Mole returns home from orbit aboard space shuttle Endeavour,

1. 8. 2011 Indira Feustelová na ona.idnes.cz
Za Nerudou i Krtkem ve vesmíru stojí Indira, manželka astronauta Andrew Feustela, která mu poprvé Písně kosmické a nedávno i pohádkového maskota přibalila na cestu. Nyní přijala pozvání k rozhovoru se čtenáři OnaDnes.cz a Technet.cz, kde mimo jiné prozradila, jaké má manželství s astronautem klady a zápory. Rozhovor.

29. 7. 2011 na ČT1 - Události
Astronaut A. Feustel přiletěl na návštěvu ČR
v pátek v devět hodin ráno. Na ruzyňském letišti ho přivítali předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš a americký velvyslanec Norman L. Eisen. Poté navštívil Zdeňka Milera, autora Krtečka. Reportáž ČT (čas 7:58) + zpráva na iDNES, ceskenoviny.cz lidovky.cz, atd.

21. 7. 2011 na ČT24 - pořad Milenium
Výzkum temné hmoty a antihmoty
Lety raketoplánů skončily, na oběžnou dráhu ale dopravily třeba alfa-magnetický spektrometr, který sleduje projevy případné existence antihmoty. Jak vědci zkoumají temnou hmotu a antihmotu ve vesmíru? Co zjistili? Ve studiu hovořili teoretický fyzik prof. Petr Kulhánek z Elektrotechnické fakulty ČVUT a Mgr. Jan Veselý z Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Archiv ČT.


Související
[1] Program návštěvy amerického astronauta Andrew Feustela v ČR (Petr Sobotka)
[2] O návštěvě A. Feustela na webu AsÚ (Petr Sobotka)
[3] Zprávy z mise raketoplánu Endeavour STS-134 (Vít Straka)
[4] Start raketoplánu Endeavour 29. dubna - pozvána byla i česká delegace (Pavel Suchan)
[5] www.dokosmuskrtkem.cz (Oficiální web akce)
[6] Písně kosmické Jana Nerudy poletí k Hubbleovu kosmickému dalekohledu (Redakce Astro.cz)

  redakce   Zobrazeno: 5933x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce