logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Astrofotografové roku 2011 převzali svou cenu 2012.04.17 17:14

plaketa_cagas.jpg V sobotu 14. dubna tohoto roku se v Jablonci nad Nisou konalo velké setkání vedení složek a kolektivních členů ČAS a dalších astronomických institucí. Na programu bylo mnoho zajímavého, my se ovšem zaměříme pouze na část věnovanou astrofotografii. Do Jablonce si totiž pro své ocenění přijeli "astrofotografové roku 2011", pánové Pavel Cagaš a Václav Přibík.

plaketa_pribik.jpg

O udělení této ceny rozhodla porota České astrofotografie měsíce 11. ledna na svém setkání na ondřejovské observatoři, kdy vybírala z kandidátů roku 2011. Vlastní předání si ovšem počkalo na slavnostní chvíli. Plaketu s diplomem a bundou s logem ČAM předali oběma nositelům dr. Jiří Grygar, čestný předseda ČAS a Zdeněk Bardon, vůdčí osobnost soutěže.

pribik.jpg cagas.jpg

Oba ocenění poté přihlížející seznámili se zákulisím svého koníčka, který v jejich případě přerůstá až do profesionální podoby. Zatímco Pavel Cagaš pohovořil o technických záludnostech fotografického pozorování proměnných hvězd a hledání nových kandidátů proměnnosti, Václav Přibík nás seznámil se zákulisím objevu zajímavé novy v galaxii M81 i s tím, jak úspěch českých amatérských astronomů otočil za touto novou hvězdou i obří Keckův dalekohled.

m31.jpg keck.jpg

S potěšením tak můžeme oběma oceněným, jistě nejen za porotu ČAM, pogratulovat a popřát jim nejen mnoho dalších zajímavých fotografií, ale také mnoho dalších minut, které velké světové dalekohledy budou v budoucnu věnovat českým a slovenským amatérským astronomům.

Autorem fotografií uvedených v článku je Petr Soukeník.

  Bělík Marcel   Zobrazeno: 3297x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce