logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Meteorit Police a další české meteority na Hvězdárně v Úpici 2012.09.19 13:20

Meteorit Police. Foto: Archiv Hvězdárny v Úpici.16. září tomu bylo 43 let, kdy střechu rodinného domu č. p. 147 v Suchém Dolu u nedaleké Police nad Metují spadl meteorit. Proletěl sice střechou domu, nikomu však neublížil. To bylo v roce 1969. Od té doby se sice mnohé změnilo, ovšem potomci Klimešových, jimž meteorit téměř spadl na hlavu, zde žijí stále.

Střecha domu č.p. 147 v Suchém Dole proražena meteoritem Police. Foto: Archiv Hvězdárny v Úpici.Meteorit, který dostal mezi astronomy jméno Police, měl to štěstí, že se díky tehdejšímu řediteli úpické hvězdárny panu Mlejnkovi, dostal velmi brzy do výzkumného ústavu Maxe Plancka v německém Heidelbergu k radioizotopickému studiu. Právě tam byly shodou okolností zkoumány i některé vzorky hornin přivezené z Měsíce posádkou kosmické lodi Apollo 11.

"Polický" meteorit se tak stal prvním tělesem tohoto druhu na světě, které mohlo být zkoumáno stejným způsobem. Zkoušky určily stáří meteoritu, složení a dráhu, po které obíhal.

Momentka z prohlídky místa pádu. Na snímku dr. Zdeněk Ceplecha a paní Klimešová, obyvatelka domu. Foto: Archiv Hvězdárny v Úpici.U příležitosti této události se 24. září koná na Hvězdárně v Úpici tematická akce "Večer s českými meteority". Součástí je přednáška RNDr. Blanky Šreinové z Národního muzea v Praze nazvaná "České meteority", dále pak výstavka a vyhodnocení soutěže pro děti a mládež "Můj meteor". Po skončení programu bude za jasného počasí pozorování noční oblohy.

Tato akce, na jejímž pořádání se kromě úpické hvězdárny podílí i Východočeská pobočka České astronomické společnosti a Sdružení pro podporu astronomických pozorování Úpice, je pořádána za finanční podpory města Úpice a Královéhradeckého kraje.

Začátek programu je v 17 hodin a 30 minut, přednáška začne v 18 hodin. Srdečně Vás na Hvězdárnu v Úpici zveme.

Stáhněte si: Pozvánka na akci

  Bělík Marcel   Zobrazeno: 5310x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce