logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Na řadě je Mars 2013.09.03 18:26

James Rice. Foto: Americká ambasáda v ČR.Českou republiku navštíví geolog NASA dr. James Rice

Do České republiky přijíždí planetární geolog z NASA James Rice na přednáškové turné "Na řadě je Mars", aby se podělil o své poznatky a také nadšení pro špičkovou vědu a techniku. Turné začíná v Praze 17. září a pokračuje do 22. září v dalších čtyřech městech.

Tisková zpráva Akademie věd České republiky a Americké ambasády v ČR.

Akademie věd ČR a Velvyslanectví USA v Praze Vás zvou na setkání s planetárním geologem dr. Jamesem Ricem, který přijíždí do Česka, aby se podělil o své poznatky a také nadšení pro špičkovou vědu a techniku v rámci projektu Na řadě je Mars.

Ve druhé polovině září se uskuteční přednáškové turné dr. Jamese Rice, jednoho z předních amerických odborníků NASA podílejících se na misích zaměřených na průzkum Marsu. Člen nejužšího týmu NASA, který s pomocí planetární sondy Pathfinder a robotických vozítek Spirit, Opportunity a Curiosity zprostředkovává lidstvu řadu let netušené objevy, chce v pěti městech České republiky oslovit mladé nadšence pro vědu a připravit jim při prezentaci Marsu unikátní zážitek.

Mediálním partnerem projektu je Český rozhlas a jeho regionální stanice.

O projektu Na řadě je Mars

V rámci návštěvy dr. Jamese Rice v pěti českých městech – Praze, Ostravě, Brně, Hradci Králové a Českých Budějovicích – jsou připraveny přednášky pro mládež doplněné speciálně pro tuto příležitost vytvořenou americkou výstavou. Program se bude věnovat nejen geologickému průzkumu rudé planety, ale také dalším souvislostem včetně budoucí možné kolonizace Marsu a přínosům pro lidstvo. Představí také s použitím modelů práci robotických vozítek NASA.

Dr. James Rice, který byl mimo jiné i ve výběru amerických astronautů, přijíždí do Česka na pozvání Akademie věd ČR. Projekt Na řadě je Mars volně navazuje na popularizační program Do Kosmu s Krtkem, který měl v Česku v roce 2011 mimořádný ohlas, když astronaut Andrew Feustel přivezl známou postavičku, která se s ním právě vrátila z historicky posledního letu raketoplánu Endeavour. Dr. Rice se rozhodl nabídnout své poznatky českým dětem poté, co se od svých kolegů v NASA dozvěděl o mimořádném zájmu o kosmonautiku v Česku.

Program projektu Na řadě je Mars

Praha, 17. 9. 2013 v 10 hodin – Tisková konference za přítomnosti předsedy Akademie věd pana prof. Jiřího Drahoše a velvyslance Spojených států amerických v Praze pana Normana L. Eisena.

Od 9 h je možné zhlédnout filmový dokument televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu.      
(sál ICAVI Akademie věd České republiky, Národní 1009/3, Praha 1)

Praha, 17. 9. 2013 – Setkání s předními českými vědci, pro které má dr. Rice připravenu zvláštní prezentaci na téma Robotic Field Geology on Mars (Robotický terénní geologický průzkum na Marsu).
(Akademie věd České republiky, Národní 1009/3, Praha 1)

Ostrava, 18. 9. 2013 v 15:30 hodin – Přednáška pro veřejnost Na řadě je Mars
Přednáška bude obohacena o filmový dokument televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu.
(Nová aula VŠB-Technické univerzity Ostrava, 17. Listopadu 15/2172, Ostrava-Poruba)

Brno, 19. 9. 2013 v 17 hodin – Přednáška pro veřejnost Na řadě je Mars Již nyní je možné si v pokladně Hvězdárny a planetária Brno vyzvednout vstupenku zdarma.
(Hvězdárna a planetárium Brno, Kraví hora 2, Brno)

Hradec Králové, 20. 9. 2013 v 17 hodin – Přednáška pro veřejnost Na řadě je Mars Přednáška bude obohacena o filmový dokument televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu.
(aula Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, náměstí Svobody 301/1, Hradec Králové)

Praha, 21. 9. 2013 v 15 hodin – Přednáška pro veřejnost Na řadě je Mars
Registrace nutná na e-mailu: uherkova@ssc.cas.cz. Přednáška bude obohacena o filmový dokument televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu.
(sál 205 a 206 Akademie věd České republiky, Národní 1009/3, Praha 1)

České Budějovice, 22. 9. 2013 v 18 hodin – Přednáška pro veřejnost Na řadě je Mars Přednáška bude obohacena o filmový dokument televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu. Vstup vzhledem ke kapacitě sálu pouze na místenky, které lze zdarma předem vyzvednout na HaP. (Hvězdárna a planetárium České Budějovice s pobočkou na Kleti, Zátkovo nábřeží 4, České Budějovice)

V rámci projektu bude v Praze a dalších městech představena výstava Na řadě je Mars. Výstava bude doplněna filmovým dokumentem televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu. V Praze bude výstava přístupná od 18. do 27. 9. 2013 ve všedních dnech 9–19 hodin, v budově Akademie věd České republiky, Národní 3, Praha 1. Vstup volný.

Stejně jako na projektu Do kosmu s Krtkem i na tomto projektu se podílí Velvyslanectví Spojených států v Praze, Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., a hvězdárny a planetária v Brně, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích.

Podrobnější program společně s dalšími informacemi můžete nalézt na webových stránkách www.americkecentrum.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/usembassyprague.

Bližší informace:
Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., tel.: 737 322 815, suchan@astro.cz

Převzato: tiskové zprávy AV ČR

  redakce   Zobrazeno: 4475x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce