logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Kupa galaxií El Gordo je větší 2014.04.15 07:00

Kupa galaxií přezdívaná El Gordo Foto: NASA, ESA a J. Jee (University of California, Davis)Hubblův kosmický dalekohled HST „zvážil“ největší známou kupu galaxií ve vzdáleném vesmíru. S konečnou platností bylo zjištěno, že dostála své přezdívce El Gordo (což ve španělštině znamená tlouštík) a je mnohem hmotnější, než se doposud předpokládalo.

Na základě velmi přesného změření, jak gravitace kupy galaxií deformuje snímky mnohem vzdálenějších objektů, astronomové vypočítali, že hmotnost této kupy musí být více než 3 biliardy (tj. 3x1015) hmotností Slunce. Data z Hubblova kosmického dalekohledu ukazují, že zmíněná kupa galaxií je zhruba o 43 % hmotnější, než udávaly dřívější odhady na základě intenzity rentgenového záření a dynamických studií této neobyčejné galaktické kupy.

„S velkou pravděpodobností se opravdu jedná o obrovský systém ve velmi mladém vesmíru,“ říká James Jee (University of California, Davis), vedoucí týmu astronomů.

Pouze nepatrná část její hmoty je soustředěna v několika stovkách galaxií, které jsou součástí kupy. Velkou část hmoty představuje horký plyn, který zaplňuje celý objem rozsáhlé kupy galaxií. Zbývající částí je skrytá hmota, nepozorovatelná forma látky, která představuje největší objem hmoty ve vesmíru.

Třebaže tak hmotné kupy galaxií byly nalezeny v okolním blízkém vesmíru, jako je například kupa galaxií pojmenovaná Bullet Cluster, žádná podobná nebyla nikdy pozorována v dávné minulosti vesmíru, kdy jeho stáří bylo zhruba poloviční vzhledem k současnému věku 13,8 miliardy roků. Astronomové se domnívají, že taková monstra jsou v mladém vesmíru vzácná, což vyplývá ze současných kosmologických modelů.

Obrovské rozměry kupy El Gordo byly poprvé popsány v lednu 2012. Astronomové odhadli její mimořádnou hmotnost na základě pozorování pomocí družice Chandra X-ray Observatory a pomocí dalekohledu VLT Evropské jižní observatoře ESO byly změřeny rychlosti galaxií. Kombinací dat byli astronomové schopni odhadnout hmotnost galaktické kupy na základě pohybu galaxií uvnitř kupy a velmi vysoké teploty horkého plynu mezi galaxiemi.

Zajímavým zjištěním bylo, že kupa galaxií (katalogové označení ACT-CL J0102-4915) vypadá, jako kdyby vznikla v důsledku gigantické kolize dvojice galaktických kup, což astronomové popsali jako „když se dvě koule vystřelené z kanónů navzájem srazí“.

Související článek: El Gordo – vzdálená obtloustlá galaktická kupa

Zdroj: hubblesite.org
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí

  Martinek František   Zobrazeno: 3363x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce