logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Podrobnosti: Světová kosmonautika - dramatické okamžiky 2003.03.25 08:43
Hvězdárna Valašské Meziříčí pořádá ve dnech 28. a 29. března 2003 mimořádný seminář s názvem SVĚTOVÁ KOSMONAUTIKA - DRAMATICKÉ OKAMŽIKY. Návod k registraci naleznete v článku z 26.2.2003.Dnešní článek obsahuje anotace referátů, které budou na semináři předneseny.

Pátek 28. března

16:30 až 17:15
VZPOMÍNKA NA CHALLENGER
Přednáší Libor Lenža
Připomínka tragické události z roku 1986. V přednášce bude shrnut průběh letu raketoplánu Challenger do okamžiku exploze a vysvětleny příčiny, které k havárii vedly. Rovněž budou popsány závěry vyšetřovací komise a konstrukční úpravy, provedené na všech systémech raketoplánu Space Shuttle.

17:30 až 19:00
KOSMICKÉ LODĚ PRO ZÁCHRANU KOSMONAUTŮ
Přednáší František Martinek
Stálá posádka Mezinárodní kosmické stanice ISS má k dispozici jako záchranný člun ruskou kosmickou loď Sojuz TMA, na které může v případě havarijní situace opustit stanici a vrátit se na Zemi. Jaké byly další varianty záchrany posádek stanice ISS? Jak byla zajištěna bezpečnost posádek na orbitálních stanicích Saljut, Skylab a MIR? Jakou šanci na návrat měly posádky v programu Apollo v případě poruchy kosmické lodě? Existuje či existovala možnost záchrany posádky amerického raketoplánu či sovětského raketoplánu Buran? Na podobné otázky se pokusí odpovědět výše uvedená přednáška.

Sobota 29. března

08:00 až 10:00
PRŮBĚH LETU RAKETOPLÁNU COLUMBIA
Přednáší Mgr. Antonín Vítek, CSc.
Cílem přednášky je detailně seznámit posluchače s průběhem tragického letu raketoplánu Columbia, doslova sekundu po sekundě s podrobným vysvětlením toho, co se dělo během přistávacího manévru od zažehnutí brzdících raketových motorů. Diskutovány budou pravděpodobné příčiny havárie a možnost záchrany posádky.

10:15 až 12:00
AERODYNAMICKÉ A KONSTRUKČNÍ ASPEKTY SOUVISEJÍCÍ S TRAJEKTORIÍ SESTUPU RAKETOPLÁNU COLUMBIA Z OBĚŽNÉ DRÁHY
Přednáší Prof. Ing. Jan Kusák, CSc.
Pohled na havárii raketoplánu Columbia poněkud z jiné strany. Přehled aerodynamických vlivů na orbitální stupeň raketoplánu během přistávacího manévru.

14:00 až 15:30
MIMOŘÁDNÁ SITUACE NA PALUBĚ
Přednáší Ing. Tomáš Přibyl
Dlouhá historie pilotovaných letů je bohatá na velmi dramatické situace, ke kterým došlo při startu či během vlastního letu. O těch, které nakonec skončily úspěšně, se tak mnoho nehovoří. Avšak i při těchto událostech život kosmonautů mnohdy visel na vlásku. A právě takovéto situace připomene posluchačům další přednášející.

15:45 až 18:00
DŮSLEDKY HAVÁRIE RAKETOPLÁNU COLUMBIA PRO PILOTOVANÉ LETY
Přednáší Mgr. Antonín Vítek, CSc.
Přednáška se zaměří na důsledky, které bude mít havárie již druhého amerického raketoplánu na oblast pilotovaných letů, především na výstavbu Mezinárodní kosmické stanice ISS. Bude posílen rozpočet NASA na příští léta? Jakým směrem se bude ubírat rozvoj americké pilotované kosmonautiky? Jaký bude harmonogram dalších letů na stanici ISS? To jsou některé z okruhu otázek, kterým se tato přednáška bude věnovat.

Návod k registraci naleznete v článku z 26.2.2003.

  Martinek František   Zobrazeno: 5804x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce