Česká astronomická společnost

Jak na nebezpečné asteroidy 2003.12.16 09:03

srazka_s_planetkou .jpg
Na kosmonautickém semináři, který pořádala Hvězdárna Valašské Meziříčí koncem listopadu 2002, přednesl mj. Ing. Bedřich Růžička, CSc. přednášku s názvem "Jak bojovat proti asteroidům". S podrobným textem přednášky se můžete seznámit v časopise Letectví a kosmonautika, konkrétně v číslech 20 až 22/2003.

Koncem listopadu 2003 se uskutečnila na Havajských ostrovech mezinárodní konference o výzkumu Měsíce ILEWG (International Lunar Exploration Working Group). Na konferenci vystoupil mj. Vjačeslav Ivaškin, spolupracovník Institutu aplikované matematiky im. Keldyša s přednáškou, věnovanou perspektivám výstavby stálé základny na povrchu Měsíce.

Ivaškin předpokládá využití měsíční základny také k objevování planetek a komet, které mohou představovat hrozbu pro planetu Zemi, a také za účelem boje proti nebezpečným planetkám. Po nových planetkách bude pátrat měsíční astronomická observatoř a pokud bude objevena planetka na oběžné dráze, blížící se ke dráze Země, bude uvedena "do chodu" mohutná laserová zbraň. Ivaškin předpokládá, že pomocí laserového paprsku budou nebezpečné planetky zničeny nebo rozbity na menší kousky, a nebo bude změněna jejich oběžná dráha. Energii pro činnost dalekohledu a laserové zařízení budou dodávat sluneční baterie (na povrchu Měsíce je místa dost).

Je jasné, že jeden stát (tím spíše Rusko) není schopen takový grandiózní projekt realizovat. Je nutné spojit síly v rámci mezinárodní spolupráce. Této koncepci vyjádřil podporu ruský Fond základních výzkumů a Čínský technologický institut.

Zdroj: cosmoworld.ru

  Martinek František   Zobrazeno: 6810x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.