Česká astronomická společnost

SpaceShipOne a SpaceShipTwo 2004.10.10 14:03

367.jpg
Dne 4. října 2004 raketoplán SpaceShipOne uskutečnil svůj druhý start do výšky přes 100 km nad zemským povrchem v rozpětí 5 dnů a splnil tak podmínky pro udělení Ansari X-Prize v hodnotě 10 miliónů dolarů. Jeho konstruktéři tak dokázali, že dopravit člověka za hranice zemské atmosféry, na hranici kosmického prostoru, mohou nyní i soukromé společnosti, bez finanční pomoci státu.

Nyní se chystá Burt Rutan, konstruktér raketoplánu SpaceShipOne, vystavit tento exemplář v letecko-kosmickém muzeu ve Washingtonu. Zkušenosti z jeho vývoje, zkoušek a zkušebních startů budou využity ke stavbě ještě dokonalejšího dopravního prostředku s názvem SpaceShipTwo.

Jeho návrhu, vývoji a výrobě se bude věnovat společnost Virgin Galactic, jejímž ředitelem je nadšený příznivce kosmické turistiky, britský miliardář Richard Branson. Raketoplán SpaceShipTwo bude rovněž uskutečňovat suborbitální lety do výšky přes 100 km, přičemž na jeho palubě budou místa pro 5 cestujících. SpaceShipOne mohl nést pouze 3 cestující, avšak při zkušebních startech se na jeho palubě nacházel pouze 1 pilot a zbývající požadovanou zátěž představoval náklad o hmotnosti odpovídající dalším dvěma cestujícím.

První start raketoplánu SpaceShipTwo je naplánován na rok 2007. Burt Rutan a Richard Branson by měli být členy jeho posádky při prvním komerčním startu. SpaceShipTwo můžeme při troše fantazie považovat za komerční kosmický dopravní prostředek. Jeho posádka nejen že dosáhne výšky více než 100 km nad zemským povrchem, ale přibližně po dobu 7 minut se bude nacházet v beztížném stavu (jaký působí na kosmonauty po celou dobu jejich pobytu na oběžné dráze kolem Země). Kromě toho každý cestující bude sedět u vlastního velkého průzoru, kterým bude sledovat velkolepé panoráma zemského povrchu.

Cena letenky se bude pohybovat kolem 190 000 dolarů. Pokud se kosmické turistice budou úspěšně věnovat i další soukromé společnosti (a do soutěže o získání Ansari X-Prize se jich zapojilo více než 20), potom díky konkurenci mohou ceny podstatně klesnout. Společnost Virgin Galactic plánuje stavbu 5 raketoplánů SpaceShipTwo během příštích tří let.

Zdroj: spacenews.ru
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí

  Martinek František   Zobrazeno: 6605x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.