Česká astronomická společnost

Dny otevřených dveří na observatoři Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově 2008.05.21 13:00

Dvoumetrový dalekohled Astronomického ústavu AV ČR 23. až 25. května 2008, vždy 9 až 17 hodin, v sobotu navíc u největšího dalekohledu v ČR do 22 hodin. Doprovodný program.

Dny otevřených dveří na observatoři Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově budou letos poprvé v jarním termínu! Slibujeme si od toho výrazně lepší počasí než v listopadu, kdy jsme se s návštěvníky často brodili mokrým sněhem. Zájemce tedy zveme doufáme do slunného a teplého víkendu 23. až 25. května (pátek až neděle). Po celé tři dny pro Vás budou otevřena naše odborná pracoviště a budete si je moci prohlédnout s výkladem odborníků. Na pátek zveme také školy! Otevírací doba po všechny tři dny 9 až 17 hodin, v sobotu u největšího dalekohledu v ČR do 22 hodin. Vstup zdarma, naopak si ještě něco odnesete.

Program

  • Prohlídka muzea a historických kopulí, v případě jasného počasí pozorování Slunce v historické západní kopuli.
  • Prohlídka Slunečního oddělení: sluneční patrolní služba, 10 m sluneční radioteleskop a horizontální sluneční dalekohled HSFA 2 (přístroj HSFA 2 bude v době Dnů otevřených dveří zapojen do mezinárodní koordinované pozorovací kampaně a v případě nutnosti pozorování bude na přechodnou dobu pro veřejnost uzavřen).
  • Prohlídka robotického dalekohledu BART skupiny astrofyziky vysokých energií.
  • Prohlídka přístroje PZT oddělení galaxií a planetárních systémů po jeho rekonstrukci (fotografická zenitová tuba - přístroj určuje z astrometrických pozorování hvězd okamžitou astronomickou zeměpisnou šířku a rozdíl mezi rotačním a atomovým časem).
  • Prohlídka dvoumetrového dalekohledu ve stelárním oddělení (největšího dalekohledu v ČR s průměrem zrcadlového objektivu 2 m).
  • Přístupná bude i ústavní knihovna (pro čtení, posezení, diskuze).
  • Zcela výjimečný program je připraven ve Stelárním oddělení. V kopuli dvoumetrového dalekohledu bude v sobotu 24. 5. 2008 v době 12:30 – 13:00 probíhat telemost mezi Ondřejovem a observatoří Astronomického ústavu Slovenské Akademie věd na Lomnickém štítě a návštěvníci v Ondřejově se budou moci ptát astronomů na Slovensku. Od 13 do 15 hodin pak budou probíhat ukázky dálkového řízení ondřejovského dvoumetru z observatoře na Lomnickém štítě. Od 18 do 22 hodin budou probíhat ukázky dálkového řízení dalekohledu z Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně a během nich se budou moci návštěvníci vzájemně dotazovat.
  • Soutěže pro děti o odměny (za podpory Opavia diskito hvězdičky - www.diskito.cz).
  • V pátek 23. 5. 2008 od 17:30 přednáška Mgr. Petra Scheiricha „Blízkozemní planetky - přeceněné riziko?“ - v přednáškovém sále Slunečního oddělení.
  • V sobotu 24. 5. 2008 od 17:30 kytarový koncert Matěje Raka – v prostoru historické hvězdárny.
  • V případě jasného počasí pozorování noční oblohy po setmění v pátek a v sobotu v západní kopuli na historické hvězdárně.

Do prostoru historické hvězdárny zveme také astronomy amatéry se svými dalekohledy na večerní společné pozorování (pátek a sobota), nutno předem domluvit s Pavlem Suchanem na 737 322 815, suchan(zavináč)astro(tečka)cz.

Vstup i doprovodný program zdarma. Informační materiály k dispozici.

  • V muzeu si budete moci zakoupit originální fotografie Astrofotografa roku 2007 Ing. Martina Myslivce. V prodeji bude i turistická známka.
  • Po dobu Dnů otevřených dveří denně 10 – 17 hodin zajišťuje pro návštěvníky občerstvení Čajovna V síti (čaje a další nápoje, sladkosti, vegetariánské jídlo).

Pro objednání hromadných exkurzí (např. školních) použijte prosím tento kontakt: Jan Čech, tel.: 323 620 227, e-mail: cech(zavináč)asu.cas(tačka)cz

Pro dotazy k průběhu a organizaci použijte prosím tento kontakt: Pavel Suchan, tel.: 267 103 040, 737 322 815, e-mail: suchan(zavináč)astro(tečka)cz

Související:


  Suchan Pavel   Zobrazeno: 5032x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.