Česká astronomická společnost

Keplerovo muzeum v Praze se otevře, ale termín je odložen 2009.05.13 10:20

Logo České astronomické společnosti Původně plánované datum slavnostního otevření Keplerova muzea v Praze 14. května 2009 se posune. Odložení termínu je způsobeno zatím nedostatečnými finančními možnostmi. Stále se však počítá s otevřením v průběhu Mezinárodního roku astronomie 2009.

Tisková zpráva České astronomické společnosti ze 13. května 2009

Rok 2009 byl UNESCO a Organizací spojených národů vyhlášen jako Mezinárodní rok astronomie. Svět tak přijal návrh Itálie, abychom si ve všech zemích napříč naší planetou připomněli 400. výročí prvního použití dalekohledu Galileem Galileim k systematickým astronomickým pozorováním. Mezinárodní rok astronomie (International Year of Astronomy 2009, IYA 2009 - www.astronomy2009.org, www.astronomie2009.cz) na celosvětové úrovni koordinuje Mezinárodní astronomická unie (jejíž 26. kongres proběhl v roce 2006 v Praze). Česká republika má kromě výročí spojeného s vynálezem dalekohledu navíc možnost připomenout 400. výročí publikování stěžejního díla Johanna Keplera Astronomia Nova. Kepler tehdy působil v Praze na dvoře císaře Rudolfa II.

Jedním z velkých připravovaných počinů pro rok 2009 v České republice je otevření Keplerova muzea v Praze za podpory České astronomické společnosti, hlavního města Prahy a majitelů Keplerova domu v Karlově ulici. Dům v Karlově ulici č. 4 v blízkosti Karlova mostu v Praze na sobě nese pamětní desku připomínající pražský pobyt Johanna Keplera. Zde vznikne muzeum připomínající zakladatele nebeské mechaniky.

Původně plánované datum slavnostního otevření Keplerova muzea v Praze 14. května 2009 se posune. Odložení termínu je způsobeno zatím nedostatečnými finančními možnostmi. Stále se však počítá s otevřením v průběhu Mezinárodního roku astronomie 2009. Česká astronomická společnost připravila řešení, které umožní otevření muzea i s dosud nejistým financováním, za současné podpory hlavního města Prahy a Agentury Pro Vás. K otevření Keplerova muzea v Praze bude vydána tisková zpráva a novináři budou pozváni na slavnostní vernisáž za účasti významných hostů. Nad Mezinárodním rokem astronomie v České republice přijal záštitu také pražský primátor Pavel Bém. V srpnu se v Praze uskuteční mezinárodní vědecká konference Keplerův odkaz v Kosmickém věku.

  Suchan Pavel   Zobrazeno: 5227x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.