Česká astronomická společnost

Zatmění Slunce 22. července 2009 - Webcasty a české expedice 2009.07.20 06:40

Zatmění z roku 1991. Autoři: R. Royer, M. a H. Druckmüllerovi. Ve středu 22. července 2009 nastane nejdelší úplné zatmění Slunce v tomto století. I když z našeho území jej nespatříme ani jako částečné, přinášíme vám odkazy na připravované webcasty, jejichž prostřednictvím si budete moci úkaz vychutnat i v pohodlí vašeho domova. K této příležitosti si však budete muset přivstat, ve východní Číně nastává maximální fáze zatmění kolem 3:37 našeho letního času.

Fotogalerie českých výprav

Průběžně doplňovaná galerie fotek z Číny je na astro.cz

Webcasty

Samozřejmě spatřit úplné zatmění Slunce je nepřekonatelný zážitek, nicméně ne každý si může dovolit do takových dálek vyrazit. Naštěstí v dnešní době digitálních videokamer a internetu lze aspoň částečně celou tu atmosféru prožít v pohodlí domova díky online videopřenosům. Zatmění nastane v době, kdy u nás v České republice bude ještě noc. Ve východní Číně kolem 3:37 našeho letního času. Začátek částečné fáze zatmění bude již kolem 2:30 SELČ. Takže ke sledování některého z online přenosů si budete muset přivstat. Samozřejmě je šance, že krátká zmínka o úkazu bude i ve večerních zprávách. Seznam webcastů:

České expedice

Nejen do Číny se letos chystá za tímto zatměním hned několik expedic. Klimatologická předpověď na oblasti, kde zatmění nastane, však není příliš příznivá. Nejlepší vyhlídky mají právě obyvatelé východní Číny a ostrovů pod Japonskem či v západním Pacifiku. I tam je však jen přibližně 40% naděje jasného počasí. Držme jim proto palce. Seznam některých českých expedic:

Další informace a odkazy:

  Horálek Petr   Zobrazeno: 8570x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.