Česká astronomická společnost

Nad Austrálií zmizí Slunce 2012.11.10 09:00

Zatmění Slunce nad oceánem. Foto: Terry Cuttle.V úterý 13. listopadu 2012 nastane po dlouhých dvou a půl letech úplné zatmění Slunce. Úkaz bude možné pozorovat pouze ze severovýchodní Austrálie a jižního Tichomoří. Pevninu měsíční stín zasáhne zejména v australském Queenslandu, kde úplné zatmění potrvá jen něco málo přes dvě minuty. I přesto se za úkazem vypravilo mnoho vědců z celého světa včetně českých expedic. V České republice sice nebude vidět ani část úkazu, vybrat si však můžete hned z několika přímých videopřenosů na internetu. Z pohodlí středoevropského domova se totiž k úkazu schýlí v pozdních večerních hodinách.

Úkaz se odehraje na území severovýchodní Austrálie, zejména pak na východnějším poloostrově jižního světadílu – v Queenslandu. Tam k úplnému zatmění dojde přibližně hodinu po východu Slunce ve výšce asi 13° nad obzorem. Dále měsíční stín putuje do jižního Tichomoří, kde ovšem nezasahuje na žádný ostrov ani atol, takže je pozorovatelný pouze z lodí. Nejdéle potrvá na oceánu asi 2000 km východně od Nového Zélandu 4 minuty a 2 sekundy. V Austrálii na východním pobřeží mezi Cairns a Port Douglas jeho délka překlene jen těsně hranici dvou minut. Jako částečné pak budou zatmění moci spatřit mimo Austrálii a Nový Zéland obyvatelé všech souostroví v jižním Pacifiku.

Užijte si úkaz po internetu

Zatmění Slunce 29. března 2006 v Turecku. Foto: Glynn Bennallick.Pokud máte možnost využít rychlejšího internetového přenosu, rozhodně si nenechte jev ujít alespoň prostřednictvím živých videopřenosů. Fáze úplného zatmění se odehraje v Austrálii ráno 14. listopadu mezi 6:38 – 6:40 tamního času. V České republice v té době bude úterý 13. listopadu 21:38 – 21:40 SEČ. Přímé přenosy poběží zejména z oblasti města Cairns, vše samozřejmě závisí na lokálním počasí v době úkazu. Vybrat si můžete například z následujících odkazů:

Vědecké expedice

Miloslav Druckmüller. Foto: ČAM.Úplné zatmění Slunce 13. listopadu 2012 je prvním svého druhu od července roku 2010. Tehdy nastalo poslední úplné zatmění, které lidé pozorovali na několika ostrovech v Tichomoří a při západu Slunce pak v Chile a Argentině. Letošní zatmění je proto velmi očekávané, navíc při stoupající sluneční aktivitě vědecky dost významné. Zejména do okolí australského města Cairns se za ním proto vydalo hned několik expedic z celého světa, které chtějí zachytit v co nejvyšší kvalitě například chaotickým magnetickým polem tvarovanou sluneční korónu.

Za tímto účelem se do Austrálie vydal profesor brněnského VUT Miloslav Druckmüller pod záštitou Havajské astrofyzičky Shadii Habbalové. Druhý tým v čele s profesorovou dcerou Hanou Druckmüllerovou jede odděleně na druhé zvolené pozorovací stanoviště pro eliminaci případného neúspěchu při nepřízni počasí. V případě jeho přízně je ovšem jejich oddělení vhodné pro zachycení jemných rozdílů časových změn v paprskovité koróně. Profesor Druckmüller rovněž s velmi složitou aparaturou hodlá opět věnovat své úsilí výzkumu ionizovaných těžkých prvků v bezprostředním okolí Slunce. Samozřejmě – jako při každém úplném zatmění – na to má jen omezený čas. V tomto případě jen v řádu desítek sekund.

Další úplná zatmění

Fyzicky hned dalšího úplného zatmění se lidé dočkají už za necelý rok 3. listopadu 2013. Úkaz se odehraje v Atlantském oceánu a střední Africe. Půjde o vzácné hybridní zatmění, které na počátku pásu totality začíná jako prstencové, poté se do Afriky přesune jako velmi krátké úplné a na konci své cesty v Somálsku zapadne za obzor opět jako prstencové.

Regulérního úplného zatmění Slunce se dočkáme až v pátek 20. března 2015. To se navíc odehraje na sever od evropského kontinentu, jako úplné jej lidé za dobrého počasí uvidí na Faerských ostrovech či Špicberkách. V České republice spatříme toto zatmění v dopoledních hodinách jako částečné o velikosti okolo 73 procent. Mezi lety 2011 – 2026 tak půjde o nejvýraznější částečné zatmění v Česku. Už nyní je na Astro.cz připravena stránka s podrobnými informacemi.


Animace průběhu zatmění v Austrálii (autor Larry Koehn)
(více na www.shadowandsubstance.com)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Animace průběhu zatmění v Austrálii a na Novém Zálandu (autor: Larry Koehn). Červená linie označuje pás, ve kterém je zatmění pozorovatelné jako úplné. Na sever a na jih od něj je pak série modrých linií znázorňujících velikost maximálního zakrytí Slunce Měsícem v procentech. Fialová linie představuje oblast, na níž maximální (na spojnici s červenou úplná fáze) nastane právě při východu Slunce. Animace se ovládá zelenými tlačítky. Zastavit a posouvat ji můžete levým a pravým tlačítkem, spustit prostředním. Časy na první řádce pod jezdcem (bíle) jsou v UT, k přepočtu na platný středoevropský čas je třeba přičíst 1 hodinu. Další animace naleznete na www.shadowandsubstance.com.

Související a dále doporučujeme:
[1] Stránka prof. Miloslava Druckmüllera s fotografiemi zatmění Slunce
[2] Další animace na ShadowAndSubstance.com
[3] Spaceweather.com - další informace a později i snímky úkazu
[4] Detailní informace o zatmění na stránkách NASA
[5] Zatmění Slunce až do roku 2060 (nejen) z České republiky (Petr Horálek)

  Horálek Petr   Zobrazeno: 5955x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.