Česká astronomická společnost

Společně do stratosféry 2013.09.25 11:18

Hvězdárna Valašské Meziříčí Foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí Češi a Slováci spojili síly pro rozvoj vzdělávání a výzkum stratosféry

Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace Zlínského kraje a nezisková Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity se sídlem v Bratislavě přistoupily v rámci spolupráce k realizaci velmi nezvyklých vzdělávacích aktivit. Obě organizace spojují vzdělávací programy v oblasti přírodních věd, techniky a technologií se zaměřením na kosmickou techniku a její praktické využívání.

Díky společnému projektu spolufinancovaného z Fondu Mikroprojektů Operačního programu příhraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013 začaly rozvíjet společné přeshraniční aktivity a připravují opravdu zajímavou činnost.

Stratosférický balón JULO2 Foto: SOSARealizovaný projekt si mimo jiné klade za cíl společným úsilím obou partnerů připravit a vypustit celkem čtyři stratosférické balóny s připravenými experimenty. Dva z letů budou sloužit k ověření používaných technologií a jejich přístrojové gondoly již budou vybaveny vědeckými experimenty. Další dva lety stratosférických balónů jsou určeny pro vynesení studentských experimentů, které budou vybrány v rámci soutěže.

Kromě toho společně připravujeme dvě pracovní setkání žáků a studentů se zájmem o kosmonautiku, astronomii, meteorologii, techniku a obecně o přírodní vědy, z nichž jedno se uskuteční na Slovensku a jedno v příhraniční oblasti České republiky. Dále připravujeme a zanedlouho nabídneme velmi zajímavé vzdělávací a motivační programy pro školy s tématikou významu a přínosů stratosférických letů, výzkumu i práce mladých lidí v tomto oboru.

Na závěr projektu je připraveno na české straně společné přeshraniční setkání nejen odborníků, ale také žáků, studentů a všech dalších zájemců.

Věříme, že velmi zajímavá a přitažlivá bude soutěž, které se mohou zúčastnit žáci nejvyšších ročníků základních škol (7. až 9. třídy), studenti škol středních i vysokých. Cílem soutěže je snaha vybrat z řady studentských nápadů takové experimenty, které jsou velmi zajímavé, přínosné, ale také v daných podmínkách realizovatelné. Mladí lidé budou moci přihlásit do soutěže své nápady, z nichž pak odborná porota vybere ty nejlepší a nejzajímavější. Autory nejlepších návrhů přizve ke spolupráci. Úspěšní účastníci soutěže pak budou mít možnost přímo se účastnit samotného startu stratosférického balónu s jejich vlastním experimentem. Budou se moci podílet na monitorování letu, příjmu vědeckých dat i jejich zpracování.

Fond Mikroprojektů OP SR-ČR Foto: Fond Mikroprojektů OP Projekt začal v září 2013 a bude ukončen v červnu 2014.

Podrobnější informace najdete na internetových stránkách Hvězdárny Valašské Meziříčí, konkrétně v publikované tiskové zprávě.

Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace
Jakub Kapuš, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity

  Martinek František   Zobrazeno: 3441x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.