logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
LRO vyfotografoval Chang'e 3 a Yutu na Měsíci 2014.01.03 13:00

Chang'e 3 a Yutu z LRO 30.12.2013 Foto: NASA / GSFC / ASUAmerická sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) vyfotografovala čínskou sondu Chang'e 3 a vozítko Yutu na povrchu Měsíce. Přistávací modul vypadá jako větší světlý flíček s černým stínem a vozítko pod ním jako malý světlý bod.

Snímek zobrazuje obě části čínské mise velmi dobře i přesto, že současné rozlišení snímku může být jen 1,5 metru na obrazový bod. Je to umožněno dlouhými stíny, které na konci měsíčního dne vozítko i přistávací modul vrhali. Dříve měla sonda LRO rozlišení i pod 0,5 metru, ale to byla na nižší oběžné dráze. Menší rozlišení snímků je dáno tím, že byla přesunuta na vyšší a tím i stabilnější oběžnou dráhu. Díky tomu na ni tolik nepůsobí mascony (místa s vyšší gravitací, než okolí). Nejnižší bod eliptické dráhy leží 30 km nad povrchem poblíž jižního pólu a nad severem létá asi 200 km vysoko. Protože čínská sonda přistála poměrně hodně na sever od rovníku Měsíce, je rozlišení snímků LRO nižší. Sonda fotografovala z výšky 150 km.

Výše uvedená animace dobře ukazuje místo přistání vyfotografované před a po přistání. V souvislosti s čínským úspěchem se samozřejmě vynořily úsměvné poznámky typu, že „žádná americká sonda nevyfotografovala žádné vozítko na Měsíci“ (lidé někdy nevěří ani tomu, že vůbec kdy něco může detailně fotografovat Měsíc, jako to dokázala LRO, když zobrazila místa přistání Apollo), nebo že „na snímcích Chang'e 3 také chybí hvězdy na obloze jako na snímcích Apollo“ (neb ani Čína nemůže obejít zákonitosti fotografování, kdy obloha je samozřejmě podexponována natolik, že se nezobrazí ani nejjasnější hvězdy…).

Zdroj: Emily Lakdawalla, The Planetary Society

  Gembec Martin   Zobrazeno: 5447x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce