logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
43. vesmírný týden 2014 2014.10.20 06:00

Mapa oblohy 22. října 2014 v 19:00 SELČ. Data: Stellarium Foto: Martin GembecPřehled událostí na obloze od 20. 10. do 26. 10. 2014

Mars těsně minula kometa Siding Spring, očekáváme první výsledky z kosmických sond. Měsíc bude v novu, zakryje Saturn. Večer se loučíme se Saturnem a Marsem. Venuše je poblíž Slunce. Ráno je pěkně vysoko Jupiter. Aktivita Slunce se rapidně zvýšila s novou okem viditelnou skvrnou. Očekáváme maximum meteorického roje Orionid. Pokračují večerní přelety ISS.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 22. října ve 19:00 SELČ.

Zákryt Saturnu Měsícem 25. 10. 2014. Data: Stellarium Foto: Martin GembecObloha:

Měsíc bude v novu v noci ze čtvrtka na pátek 23./24. října (částečné zatmění Slunce viditelné v severní Americe).
Zajímavá situace nastává ve čtvrtek 23. října ráno, kdy Měsíc vychází nad obzor těsně před východem Slunce, po sedmé hodině ráno. Jako velmi starý srpek jej můžeme zkusit vyhledat jen 17 hodin před novem. Umožnit by to mohl výhodný sklon ekliptiky vůči obzoru. Navíc o den či dva dříve půjde jistě o velmi pěkný pohled na srpek nad jihovýchodním obzorem.
Ačkoli Měsíc se na večerní oblohu dostává už v pátek večer, lépe bude vidět až o víkendu. V sobotu nás čeká výjimečný úkaz, bohužel jen velmi nízko nad obzorem. Měsíc totiž kolem 18:20 SELČ zakryje Saturn. Čas zákrytu závisí na naší poloze. Na západě nastane zákryt již kolem 18:19, zatímco na východě až kolem 18:24. Saturn se schová za Sluncem neosvětlenou částí, která se díky svitu Země dá vidět jako tzv. popelavý svit Měsíce.

Planety:
Mars (0,9 mag) a Saturn (0,6 mag) se nachází na večerní soumrakové obloze velmi nízko nad jihozápadním obzorem.
Jupiter (−2 mag) stoupá ráno vysoko nad východní až jihovýchodní obzor. S Velkou červenou skvrnou (GRS) se poblíž středu kotoučku můžeme setkat např. 24. 10. v 6:00 SELČ nebo 26. 10. v 7:40. 24. října ve 4:00 končí přechod měsíce Europa a zároveň 5:39 končí zatmění Callistó. V 6:03 téhož dne začne přecházet stín Ió. O den později, 25. října, začíná ve 3:41 přecházet stín Ganyméda, v 6:42 se vynoří zpoza Jupiteru Ió a v 7:17 stín Ganyméda z kotoučku zmizí.
Venuše (−4 mag) je nyní těsně nad zakrytým slunečním diskem v zorném poli korónografu LASCO C2 sondy SOHO.
Doporučit můžeme také večerní pozorování planet Neptun a Uran.

Aktivita Slunce se rapidně zvýšila s tím, jak se k nám natočila velká a aktivní skvrna. Již o víkendu jsme mohli zaznamenat její viditelnost přes ochranný filtr pouhým okem a zároveň zde došlo k erupci X1, tedy té nejvyšší kategorie. Skvrna je pěkná také v detailu přes dalekohled. Sledujme, jak se bude skvrna nadále vyvíjet, a při zatažené obloze nám v tom může pomoci také aktuální snímek SDO.

Meteorický roj Orionid není v současné době jediný, jehož aktivita je zvýšená, ovšem právě tento roj je stabilním dodavatelem opravdu pěkných zážitků, pokud je jasno a vydáme se je nad ránem pozorovat dál od měst. Meteory patří mezi rychlejší (67 km/s) a radiant leží v levé horní části souhvězdí Oriona, asi 4° západně od hvězdy 2. velikosti Alhena (Gamma Geminorum). Roj má maximum v noci z 21. na 22. října a nad ránem bychom mohli spatřit až 15 meteorů za hodinu.
Kromě Orionid se v tomto období můžeme setkat s o něco pomalejšími Leo Minoridami (60 km/s, radiant v Malém lvu). Maximum připadá podobně jako u Orionid na 22. října a počet spatřených meteorů může kolísat kolem 4 za hodinu. Setkat se dá také s meteory jižních Taurid, které pomalu létají ze souhvězdí Býka (29 km/s).

Přelety ISS nyní probíhají na večerní obloze. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Přelety družic hledejte také na Calsky.com.

Kosmonautika:

  • Kometa C/2013 A1 (Siding Spring) minula v neděli večer našeho času Mars. Nyní nezbývá než vyčkat na výsledky zkoumání kosmickými sondami, které začnou na Zemi proudit postupně během týdne.
    Snímek komety a Marsu ze Země je extrémní disciplínou stejně jako její vizuální pozorování přes velký dalekohled. Odkaz v předchozí větě je ovšem povedeným výsledkem Rolanda Ligustriho o takový pokus oba objekty vyfotografovat. Vizuálně je kometa velmi slabá a s jasnsotí kolem 11 mag je vedle jasného Marsu velmi nízko nad obzorem v podstatě neviditelná. Trochu lepší to sice bude v následujících dnech, ale nestojí to za mnoho.
     
  • Tajný miniraketoplán X-37B, který létal téměř dva roky na oběžné dráze, se vrátil zpět na Zemi.
     
  • Rosetta pořídila další autoportrét, resp. selfie, jak je teď moderní říkat. Přesněji jde o snímek přistávacího pouzdra Philae a tentokrát bylo jádro jen 16 km daleko. Na snímku jsou navíc vidět výtrysky hmoty. Rosetta mezitím sestoupila na nejnižší dráhu 10 km od jádra komety.
     
  • Čína má letět kolem Měsíce. Sonda Chang'e-5 je připravena ke startu v tomto týdnu.
     

Výhled na příští týden:

  • První čtvrť Měsíce
  • Cygnus a Progress k ISS
  • Výročí: Luna 23
  • Výročí: Wind

Mapa oblohy s úkazy v říjnu ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.

  Gembec Martin   Zobrazeno: 3984x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce