Česká astronomická společnost

21. vesmírný týden 2012 2012.05.21 06:00

Mapa oblohy 23. května 2012 ve 23 hodin SELČ. Data: StellariumPřehled událostí na obloze od 21. 5. do 27. 5.

Mladý Měsíc můžeme vidět z počátku týdne. Večer pozorujeme planety Venuši, Mars a Saturn. Stanice ISS má viditelné přelety nad ránem. Poletí Dragon k ISS?

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 23. května ve 23:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc bude na začátku týdne vidět na večerní obloze v podobě tenkého srpku. Venuši bude nejblíže v úterý a ve středu, ale půjde jen o vzdálenou konjunkci. Měsíc je v první čtvrti až další pondělí.

Planety:

Venuše (-4,2 mag) nyní zahájila doslova úprk ke Slunci. Úhlově k němu poskakuje a je stále níže nad západním obzorem, když se stmívá. Její srpek je však krásně velký (cca 55") a hodně tenký. Nejlepší je vyhledat Venuši ještě na modré obloze za soumraku. Srpek je viditelný snadno i triedrem s malým zvětšením.
Mars (0,4 mag) je večer vysoko na jihozápadě v souhvězdí Lva. Kotouček je opravdu malý (8") a je obtížné i při velkém zvětšení na něm něco vykoukat. Bývá vidět nějaká ta světlá oblast na jižní polokouli, nebo polární čepička na severu. Občas se zjeví i větší tmavý útvar. Dobře je patrné, že Mars jeví asi 90% fázi, kotouček není přesně kulatý.
Saturn (0,5 mag) v Panně je nad hvězdou Spica. Na kotoučku velkém 19" jsou nejnápadnější různě barevné pásy v rovníkové oblasti. V prstenci nám bezpečně odhalí i malý dalekohled při zvětšení 120 - 150x mezeru nazývanou Cassiniho dělení, viditelnou alespoň v okrajové části prstence vlevo a vpravo od planety.
Jupiter (-2 mag) prošel úhlově blízko Slunci. Korónograf LASCO C2 dokonce zachytil Jupiterovy měsíčky Callistó a Ganyméda. Nad Sluncem jsou v korónografu LASCO C3 Plejády a k Jupiteru se blíží Merkur.

Slunce je krásné v každém dalekohledu, pochopitelně s patřičným ochranným filtrem. Na povrchu je řada aktivních oblastí, které se prozrazují výraznými skupinami skvrn a na okrajích disku vystupují mnohé protuberance. Jak vypadá povrch Slunce dnes si můžete překontrolovat na aktuálním snímku z SDO.

Přelety ISS začínají být viditelné ráno. Severočeši si ještě mohou začátkem týdne počíhat na přelety přes Slunce. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město v níže uvedené tabulce. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Most
Ústí nad Labem České Budějovice Tábor
Liberec Kolín Jihlava
Pardubice Hradec Králové Brno
Prostějov Olomouc Zlín
Opava Ostrava Frýdek-Místek

Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • Soukromá společnost SpaceX měla problém s raketou Falcon 9. Start lodi Dragon k ISS se odkládá, snad na úterý v 9:44. Podrobnosti v našem článku.
     
  • Sojuz TMA-04M s tříčlennou posádkou se připojil 17. května ke stanici ISS. Na palubu přibyl velezkušený ruský kosmonaut Gennadij Padalka (4. let - Mir, ISS) a dále Sergej Revin a Joseph Acabá.
     
  • Minulý týden byl bohatý na starty raket. Z Francouzské Guayany stratovala Ariane 5 ECA s dvěma geostacionárními družicemi, z Plesecku raketa Sojuz-U se zpravodajskou družicí Kobalt-M, z Bajkonuru raketa Proton-M/Briz-M s geostacionární družicí Nimiq 6 a z Tanegašimy odstartovala raketa H-2A s družicemi SHIZUKU a Arirang-3.
     

Výročí:

  • 24. května 1962 (50 let) odstartovala ke svému orbitálnímu letu na raketě Atlas loď Mercury (Aurora 7) s astronautem Malcolmem Scottem Carpenterem. Let byl provázen chybnými kroky astronauta, kvůli nimž došlo ke spotřebování paliva na korekce orientace lodi a tím i problému při přistání - v záchranném člunu jej vylovili 350 km od plánovaného místa přistání.
     

Výhled na příští týden:

  • loučení s Venuší před přechodem Slunce
  • Merkur poblíž Venuše
  • Martin Schwarzschild

Mapa oblohy v květnu s úkazy a zajímavostmi ke stažení v PDF
Mapa oblohy online a ještě jedna Hvězdná mapa online.

  Gembec Martin   Zobrazeno: 5805x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.