Česká astronomická společnost

Více než půltunový úlomek čeljabinského meteoritu vyzvednut 2013.10.17 07:10

Meteorit Čebarkul, největší úlomek z bolidu Čeljabinsk ze 14. února 2013 Foto: BBCPotápěči konečně vyprostili z bahna jezera Čebarkul v Čeljabinské oblasti v Rusku meteorit, jehož vyzvednutí bylo dlouho očekáváno. Největší úlomek má totiž hmotnost přes půl tuny.

Údajné místo dopadu Čejlabinského meteoritu v čebarkulském jezeře. Foto: Ria.ru.Vyzvednutí meteoritu je pověstným završením práce mimo jiné i českých astronomů týmu Jiřího Borovičky a Pavla Spurného, kteří z pozorované dráhy tělesa na obloze určili, že největší úlomek by mohl mít velikost asi 0,5 metru a hmotnost mezi 200 až 500 kg. Meteorit vytvořil po dopadu v ledu jezera Čebarkul velkou díru.



Video: Vyzvednutí největšího čeljabinského meteoritu

Jak je patrné na videozáznamu, meteorit je to skutečně impozantní. Co do velikosti by měl zřejmě patřit mezi deset největších meteoritů nalezených na Zemi. Protože se jedná o kamenný meteorit s malou příměsí železa, jeho hmotnost je výrazně nižší, než u velkých železných meteoritů. Přesto se mu podařilo strhnout váhu, kterou "lovci" měřili jeho hmotnost. Navíc z něj při vážení odpadly větší úlomky, takže kdo ví, zda má pořád zbylý kus alespoň půl tuny. Poslední údaj, který byl na váze vidět, byl 570 kg.

Související a doporučujeme:
[1] Pád planetky nad Ruskem, tisková zpráva (Pavel Suchan)
[2] Rozhovor: Petr Scheirich - Čeljabinský meteorit nejničivější od Tunguské katastrofy (Jakub Černý)
[3] Nejzajímavější fotografie a videa (Petr Horálek)
[4] První informace po přeletu bolidu nad Čeljabinskou oblastí (Petr Horálek)

  Gembec Martin   Zobrazeno: 7105x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.