Česká astronomická společnost

Procházky po Měsíci 2014.03.19 07:00

Detail centrálních vrcholků v kráteru Hausen na Měsíci Foto: Lunar Reconaissance Orbiter, NASAAčkoli poslední lidé se na Měsíci procházeli již před 42 roky, také dnes si můžeme udělat alespoň nějakou představu, jakou asi zažívá astronaut procházející se po kopcích na měsíčním povrchu. Je to díky šikmým detailním záběrům lunární oběžnice LRO.

Centrální vrcholek kráteru Antoniadi na Měsíci Foto: Lunar Reconaissance Orbiter, NASAKdyž se v roce 1972 naposledy prošel po povrchu Měsíce Harrison Schmitt a Eugene Cernan, asi by nikoho nenapadalo, že to bude snad na půlstoletí naposledy. Harrison Schmitt byl přitom na poslední chvíli jediný geolog-profesionál, který se na Měsíc dostal. Poznatky, které tehdejší mise Apollo přinesly, jsou užitečné ještě v dnešní době. A měsíční výzkumníci mají nyní další výborný nástroj – detailní snímky sondy Lunar Reconaissance Orbiter.

Úchvatné pohledy na Měsíc jsou především šikmé detailní záběry povrchu pořizované při poloze Slunce nízko nad místním obzorem. Výsledkem jsou zážitky, jakobychom se nacházeli na povrchu na vysokém kopci. Ovšem chce to si snímek pořádně zvětšit a prohlížet si jej 1:1 (viz. obrázek v úvodu), posuďte sami níže. Na kliknutí se otevře plné rozlišení.


Centrální vrcholek 143km kráteru Antoniadi
 

22km kráter Giordano Bruno
 

95km kráter se stejnojmennou rýhou Rimae Posidonius
 

51km kráter Anaxagoras
 

Detail centrálních vrcholků 164km kráteru Hausen
 

Zdroj: The Planetary Society Blogs, Bill Dunford

  Gembec Martin   Zobrazeno: 4417x   Tisk

Text podléhá autorskému zákonu a nesmí být bez vědomí autora šířen.