logo ČAS

Česká astronomická společnost

Registrace k odběru novinek
Domů ČAS Články Akce Obloha Download Rady Media Kontakt

Snímek dne
Velká mlhovina v Lodním kýlu
ČAM Leden 2015
Česká astrofotografie měsíce
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy
Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Kometa C/2014 Q2 Lovejoy Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller
Slunce a Měsíc
Slunce fáze Měsíce
Na obloze
Marsovský maratón Opportunity 2015.02.17 06:00

Opportunity se blíží k Marathon Valley Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of ArizonaV červnu 2010, krátce poté, co jsme ztratili kontakt s vozítkem Spirit, dosáhla Opportunity půlmaratónu. A uběhlo jen pět roků a máme tu další mezník, když se tento rekordman mezi průzkumníky sluneční soustavy blíží ujetí maratónu na Marsu.

Opportunity je již velmi starý robot. Přistála v lednu 2004. Letos je tedy na povrchu Marsu již 11 let a možná by ani nepřekvapilo, že brzy ujede zmíněných 42 195 metrů, které tvoří pozemský maratónský běh. Faktem je, že se vůbec s takovými výkony nedalo počítat. Opportunity navíc nedávno dosáhla vrcholku kopce Cape Tribulation, čímž vytvořila další rekord v převýšení, které musela vystoupat. Dokonce po mnoha letech téměř dvojnásobně překonala i svého sourozence Spirit. Tento robot totiž už v srpnu 2005 dosáhl vrcholu Husband, pojmenovaný na počest astronauta z raketoplánu Columbia.

Když se podíváme na obrázek cesty, kterou Opportunity musela překonat, vidíme, že musela ujet opravdu úžasný maratón, aby se dostala až sem, na okrajové valy kráteru Endeavour. Marathon Valley a Cape Tribulation jsou tedy pouze dílčími útvary, tvořícími kopce a údolí valu tohoto 22 km širokého kráteru.

Sol 3930, únor 2015, Opportunity právě ujede maratón na Marsu Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona/Phil StookeV současnosti se robot blíží do oblasti, kde Mars Reconaissance Orbiter detekoval zajímavé jílovité usazeniny. Vědci předpokládají, že vznikly ve vlhkém prostředí, kdy voda nebyla tak kyselá. Před šesti měsíci tuto oblast nazvali „Maratónské údolí“, protože odhadovali, že právě zde bude dosažena ona vzdálenost, která znamená zároveň největší vzdálenost ujetou pojízdným prostředkem na jakémkoli vesmírném tělese mimo Zemi.

Je vůbec ještě celá mise Opportunity zajímavá? Řada lidí se asi domnívá, že tomu tak není a nebýt maratónu, možná by se ani neobjevilo nic ve zprávách. Navíc na rok 2016 je rozpočet Opportunity momentálně nulový, takže není vyloučeno, že bude provoz robota ke konci roku ukončen, ačkoli vozítko je plně funkční. Jistě, má drobné problémy s jedním kolečkem, kloubem robotické paže nebo paměťovými čipy (mohla by trochu zapomínat). S trochou nadsázky bychom zmíněné potíže hodili na klasické stařecké problémy nebo počínající Alzheimerovu chorobu, ale další vývoj bude ještě zajímavý. Vozítko nejen překoná rekordní vzdálenost, ale bude také zkoumat další místa možného dávného výskytu vody. A kdoví, třeba se na další provoz přeci jen nějaké peníze ještě najdou.

Zdroj:

http://www.nasa.gov/jpl/mars-rover-nearing-marathon-achievement/

  Gembec Martin   Zobrazeno: 5100x   Tisk
Bolid a meteorit s rodokmenem 9. 12. 2014
Žereme vesmír@Hvězdárna a Planetárium Brno

Slovníček pojmů
Složky a projekty ČAS

Zvířetníkové světlo, Venuše a Mars: To vše je nám nyní dostupné po setmění. Stačí jen jasná průzračná obloha a pokud možno tmavý výhled k západu, protože kvůli světlu z měst prostě toto slabé světlo jen tak neuvidíme. Jasnou Venuši si ale můžeme vychutnat poměrně vysoko na jihozápadě ještě za světla. Kousek nad ní je slabší Mars. Fotil Vilém Heblík na Pardubicku.
02.17 21:22 Astro M. Gembec

Detail jádra komety: Rosetta se prosmýkla jen asi 6 km od jádra komety 67P a pořídila zajímavé detailní záběry. Něco už je k vidění na webu ESA. Zdroj.
02.16 21:06 Astro M. Gembec

Hlubinami vesmíru s Dr. Adélou Kawka: Nově v archivu TV Noe
02.11 12:14 Astro J. Suchánek

Hlubinami vesmíru s Doc. Miloslavem Zejdou, o dvojhvězdách 1. díl: Premiéra v sobotu 7. února ve 20 hod. na TV Noe. Bližší info včetně repríz
02.05 12:40 Nezařazeno M. Gembec

VISTA – pohled skrz Mléčnou dráhu:

Nový infračervený snímek mlhoviny Trifid odhaluje vzdálené proměnné hvězdy.

Zdroj: ESO

02.05 10:35 Astro M. Gembec

Archiv novinek
Astro.cz v cizím jazyce